Szívünk rajta könyvajánló program

A Szívünk rajta 2014-ben indult a Bookline és az Unicef Magyar Bizottság közös könyvajánló programjaként. Célja megkönnyíteni a szülők könyvválasztását, hogy gyerekeiknek az életkorukhoz és érdeklődésükhöz legmegfelelőbb könyveket választhassák.

A Szívünk rajta szakmai csapat a beérkezett ajánlásokat negyedévente elbírálja, és kiválasztja a négy kategóriában (mesél, segít neki, segít neked, fejleszt) a 4-12 éves gyerekeknek szóló könyveket, a rád talál kategóriában pedig a kamaszoknak szóló kiadványok kapják meg a Szívünk rajta matricát.

A könyvajánló program szempontrendszere

D. Tóth Kriszta

író

„Nagyon sok mindent szeretek ebben a programban. Hiteles, fontos, átlátható, valódi segítséget nyújt a szülőknek. És milyen sokféle!"

Gyurkó Szilvi

gyermekjogi szakértő

„Mert a szívünk rajta minden legális szenvedélyemet ötvözi: gyerekek, könyvek, jó csapatban dolgozni. Az utóbbi évek egyik legfontosabb gyerekkönyves kezdeményezésének tartom a programot.”

Jónásné Bánfi Csilla

könyvtárpedagógia-tanár

Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Kinizsi Lakótelepi Tagiskola, Kaposvár

„Csak úgy válik olvasóvá a gyerek, ha megfelelő könyvet kap a kezébe. Ez a program attól is jó, hogy bárki ajánlhat könyvet, nem a reklám, az üzleti szempontok számítanak.”

Szinetár Dóra

színésznő-énekesnő, két olvasni szerető gyermek édesanyja

„Imádok olvasni a gyerekeimnek, és imádok olvasni a gyerekeimről. Hiszek az ösztönökben, de tapasztalatom szerint vannak dolgok, amiket bizony mások tudnak jobban. És ha lehetőségünk adódik egy könyv formájában kölcsönkérni mások tudását, azt a lehetőséget használni kell. Azonkívül hiszek az ízlésformálásban és a kedvcsinálásban.”

Kádár Annamária

pszichológus, egyetemi adjunktus, tréner, rádiós és televíziós műsorvezető

„Hiszek abban, hogy a mesemondó szülő lelassítja, lecsendesíti a külső világot, és egy olyan teret alkot, amelyben a mesélő és mesehallgató a közösen átélt élmény során eggyé válik. Ez a szülő-gyermek kapcsolat egyik fontos pillére.”

Ruff Orsolya

a Könyvesblog újságírója

„A kortárs gyerek- és ifjúsági irodalom talán soha nem volt még olyan sokszínű és izgalmas, mint az utóbbi néhány évben. De az új könyvek mellett persze ott vannak a klasszikusok is. A Szívünk rajtának éppen ez a kettősség adja meg a dinamikáját, hiszen felfedezni és újra felfedezni mindig nagy öröm.”

Bényei Judit

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense és a vizuális kultúra tanárképzés tanszékvezetője

„A Szívünk rajta program szerintem segít elindulni a gyerekeknek és gyerekekről szóló könyvek rengetegében és, akár az ajánlásokkal is vitatkozva, megtalálni az életre szóló vagy támaszt nyújtó könyvélményt. Leginkább azt remélem, hogy az olvasók hozzászólásaikkal megerősítik vagy vitatják az ajánlásokat s ezzel párbeszédeket indítanak a könyvek körül."

Magyarósi Éva

képzőművész-animációs rendező

„Írásaimnak és rajzaimnak nincs más célja, mint a rejtélyes személyes történetek feltárása. Saját és mások műveiben sokkal inkább izgat az alkotói munkafolyamat, mint maga a végtermék. Számomra egy műben az intimitás és a belső rendszerek a legfontosabbak. Háromgyerekes anyukaként fontosnak tartom, hogy milyen tartalmakat mutatunk a kisebbeknek-nagyobbaknak.”

Óbudai Nagy László Általános Iskola

Az Iskola 2. csapatát a Váradi utcai telephely 3. és 4. osztályos tanulói alkotják.

„Nagyon jó érzés, hogy fontos a mi véleményünk is, és az, hogy segíthetünk a választásban gyermektársainknak, a felnőtteknek. Izgalommal várjuk a könyveket.”

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

„Sokan állítják, hogy a mai fiatalok lusták, és kezükbe se veszik a könyveket, szerintünk pedig csak a megfelelő könyveket kell megtalálniuk, amiben ez a program igazán sokat segíthet."

ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola

„A program azt képviseli, ami nekünk tanítóknak a gyermekek nevelése során az egyik legfőbb célunk, hogy az olvasás megszerettetésén túl tanítványaink önálló véleménnyel rendelkező, kritikusan gondolkodó, az újra és a sokféleségre nyitott személyiségekké váljanak.”

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium

„Együtt örülni, sírni, félni, utazni és álmodozni a főhőssel – mi ezekért a pillanatokért szeretünk olvasni. Az iskola hatodikos rajz- és hetedikes tánctagozatos diákjaiként büszkén olvassuk újra kedvenc könyveinket és találunk új kalandokra. Összedugjuk a fejünket, és ahogy máskor is, bátran kiállunk a véleményünk mellett.”

Kategóriák

mesél

Szeretjük ezeket a könyveket, mert saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük.

fejleszt

Szeretjük ezeket a könyveket, mert hisszük, hogy az olvasás segít fejleszteni a gyereket, a rigmusok és mondókák segítik az olvasástanulást, mások a szókincs, számolás fejlődését támogatják.

segít neki

Szeretjük ezeket a könyveket, mert úgy segítenek, hogy a gyerek szinte észre sem veszi. S mert a szülőt legalább annyira segítik, mint a gyerekeket.

segít neked

Szülőnek lenni nem csak móka és kacagás, de a szülőség tanulható. Ebben segítenek minket ezek a könyvek.

rád talál

Szeretjük ezeket a könyveket, mert képesek érzelmileg bevonni, véleményformálásra késztetni a kamaszt, motiválni és inspirálni őt.

Erich Kästner

A két Lotti

„Ennek a könyvnek a gyerekek és a felnőttek számára is van mondanivalója. A gyermeki önzetlen szeretet a könyv minden lapjáról visszatükröződik. Ez a történet akár velem is megtörténhetne, mert nekem is van egy kishúgom, akit mindennél jobban szeretek, és ha elválasztanának minket egymástól a szüleink, mindent megtennék, hogy újra egyesítsem a családunkat.”

Tovább...

Rose Lagercrantz - Eva Erikkson

A szívem ugrál örömében

„Az volt a legjobb, amikor a végén újra együtt volt a két barát, Tina es Frida. Tetszetek a képek benne. Lehetett volna hosszabb a történet. Zozinak ajánlanám, mert ő most tanul olvasni.”

Tovább...

Wendy Panders, Evelien De Vlieger

Félix időt csinál

„Nekem nagyon tetszett ez a könyv és nem csak a remek érdekes és vicces illusztrációkról beszélek amik tökéletesen illenek az adott szövegrészhez és nem csak a borítót értem alatta amin egyből megakad az ember szeme és nem csak a megfogalmazott szövegre gondolok , hanem magára az egész könyvre egyben ! 100szor is elolvasnám!”

Tovább...

Janikovszky Éva

Már iskolás vagyok

„Ezt a könyvet ajánlom azoknak, akik ebben az életkorban vannak, tehát minden kamasznak. Ami nem tetszett benne az az volt, hogy amikor a gyermek már felnő a szülei és családja elfordul a tőle és már –már bántják, pedig ő ugyanaz a gyerek.”

Tovább...

Janikovszky Éva

Kire ütött ez a gyerek ?

„A főszereplő visszafogott, barátságos fiú, aki néha szereti az iskolát, néha pedig nem, ebben talán még hasonlítunk is. Van egy barátja, akivel együtt jártak oviba, de iskolába sajnos nem együtt mentek, ezt mindketten rosszul viselik. A történet segíthet a nagycsoportos óvodásoknak, hogy megértsék miért is kell iskolába menni.”

Tovább...

Csukás István

Süsü a sárkány

„Ez a történet egy olyan sárkányról szól, akit családtagjai kitagadnak, kirekesztenek, csak azért mert ő más. Sajnos ez a mi világunkban sem ritka. Sokszor külsejéről ítélik meg az embert. Nagyon jó dolognak tartom, hogy nem csak azt mutatják meg mi a helyes és szép dolog, hanem az ellenpéldáját is, amivel megbánthatunk másokat. Emiatt egy kicsit én is azonosulni tudok Süsüvel.”

Tovább...
Teljes lista
 • A gyermekregény címszereplője két kislány, akik a megtévesztésig hasonlítanak egymásra. Ez a tény nem kis zavart okoz a történetbeli Bühl-tavi üdülő tanárai és diákjai...

  6 pont
  Raktáron
  2 munkanap vagy Bookline Express
  könyv
  Erich Kästner: A két Lotti
  Raktáron

  Erich Kästner: A két Lotti

  Móra Könyvkiadó, 2016
  extra ár
  0.200000003
  1 999 Ft 1 599 Ft
 • A kis szellem minden éjjel pontban éjfélkor fölébred. Vígan járja Bagolykő várának összes termét, és meglátogatja öreg barátját, Uhu bácsit. De közben arról ábrándozik...

  9 pont
  5 - 8 munkanap
  könyv

  Otfried Preussler: A kis szellem

  KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT, 2016
  extra ár
  0.200000003
  2 990 Ft 2 392 Ft
 • Félixnek látogatóba kell mennie a nagynénjéhez, Pilla nénihez. De nincs hozzá nagy kedve, sem ideje. "Hát akkor tégy róla, hogy legyen. Csinálj magadnak időt!" tanács...

  7 pont
  Raktáron
  2 munkanap vagy Bookline Express
  könyv
  Wendy Panders, Evelien De Vlieger: Félix időt csinál
  Raktáron

  Wendy Panders, Evelien De Vlieger: Félix időt csinál

  Csimota Könyvkiadó, 2015
  extra ár
  0.200000003
  2 490 Ft 1 992 Ft
 • Üdvözlünk a Nokedli mesék világában! Főhőseink olyan állatok, akiknek nem jutott hely az ismeretterjesztő könyvek száraz hasábjain. Itt van rögtön a jeti. Nem létezik,...

  5 pont
  8 - 11 munkanap
  könyv

  Boncsér Orsolya: Fogd rá a jetire! - Nokedli mesék

  Naphegy Kiadó, 2015
  extra ár
  0.200000003
  1 800 Ft 1 440 Ft
 • Narnia a jéggé dermedt birodalom, ahol örök tél uralkodik, Narnia az ország, amely szabadítójára vár. Egy vidéki ódon kastély eldugott szobájában áll a titokzatos szek...

  6 pont
  Raktáron
  2 munkanap vagy Bookline Express
  könyv
  C. S. Lewis: Narnia 2. - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
  Raktáron

  C. S. Lewis: Narnia 2. - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

  Harmat Kiadó, 2015
  extra ár
  0.200000003
  1 980 Ft 1 584 Ft

fejlesztTeljes lista

Teljes lista
 • A két kortárs költő, Lackfi János és Vörös István az Apám kakasa legújabb kiadásához a korábban megismert és megszeretett több mint félszáz költemény mellé most egy új...

  12 pont
  5 - 8 munkanap
  könyv

  Lackfi János, Vörös István: Apám kakasa - Változatok klasszikuis magyar gyerekversekre

  KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT, 2015
  extra ár
  0.200000003
  3 990 Ft 3 192 Ft
 • A Te ötleted lesz a következő nagy durranás? Ötletelj, tervezz, alkoss, tesztelj, értékelj, módosíts, gyárts! Ismerkedj meg fiatal feltalálókkal, és más, nagy hatású...

  7 pont
  Raktáron
  2 munkanap vagy Bookline Express
  könyv
  Lynn Huggins-Cooper: Találd fel magad!
  Raktáron

  Lynn Huggins-Cooper: Találd fel magad!

  KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT, 2015
  extra ár
  0.200000003
  2 490 Ft 1 992 Ft
 • A kis polip megtanulja, hogyan nyugtassa meg magát, amikor nagyon dühös. A progresszív izomrelaxáció - melyet e mesekönyvből könnyedén és élvezettel sajátíthat el gyer...

  7 pont
  Raktáron
  2 munkanap vagy Bookline Express
  könyv
  Lori Lite: A dühös polip - Relaxációs mesekönyv
  Raktáron

  Lori Lite: A dühös polip - Relaxációs mesekönyv

  Kulcslyuk Kiadó, 2014
  extra ár
  0.200000003
  2 290 Ft 1 832 Ft
 • Van ez a kicsike ember, veri a szüleit szemmel. "Tomboljál, romboljál, pusztíts!" "Nem! Inkább jó leszek juszt is."

  6 pont
  Raktáron
  2 munkanap vagy Bookline Express
  könyv
  Varró Dániel: Akinek a kedve dacos - Mondókák apró lázadóknak
  Raktáron

  Varró Dániel: Akinek a kedve dacos - Mondókák apró lázadóknak

  Manó Könyvek, 2017
  extra ár
  0.200000003
  1 990 Ft 1 592 Ft
 • Anya levelet kapott. Meghívták egy tudományos konferenciára Alaszkába, ahol Nanuk és családja él. Csakhogy Doma és Panni nem mehet. Hát nem szörnyű igazságtalanság? Re...

  9 pont
  Raktáron
  2 munkanap vagy Bookline Express
  könyv
  Gévai Csilla: Amíg repülünk
  Raktáron

  Gévai Csilla: Amíg repülünk

  Pozsonyi Pagony, 2015
  extra ár
  0.200000003
  2 990 Ft 2 392 Ft

segít nekiTeljes lista

Teljes lista
 • Mi történik, ha anyát elrabolják a dzsinnek? A finom humorral átszőtt történetet kiskamasz kortól mindenkinek ajánljuk olvasásra, beszélgetésre, feldolgozásra. Ele...

  6 pont
  Raktáron
  2 munkanap vagy Bookline Express
  könyv
  Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek
  Raktáron

  Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

  Csimota Könyvkiadó, 2015
  extra ár
  0.200000003
  1 990 Ft 1 592 Ft
 • A szerzőpáros évek óta dolgozik együtt, Svédország gyerekirodalmának meghatározó alakjai. A Tináról szóló első könyv, AZ ÉN BOLDOG ÉLETEM, 2014-ben jelent meg, és a ...

  8 pont
  10 - 14 munkanap
  könyv

  Rose Lagercrantz: A szívem ugrál örömében

  Cerkabella Könyvkiadó, 2015
  extra ár
  0.200000003
  2 500 Ft 2 000 Ft
 • Mindenki ott volt, amikor anya hazajött, mintha születésnapot ünnepeltünk volna. Mondtam is a nagypapának, hogy kár, hogy nincs ma szülinap, mert olyan szépen összejöt...

  7 pont
  Raktáron
  2 munkanap vagy Bookline Express
  könyv
  Tóth Krisztina: Anyát megoperálták
  Raktáron

  Tóth Krisztina: Anyát megoperálták

  Móra Könyvkiadó, 2015
  extra ár
  0.200000003
  2 499 Ft 1 999 Ft
 • "Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép, mindig tudták, hogy kire hasonlítok…Amióta nagy vagyok, és ütődött és nyegle és idétlen, csak ülnek és sóhajtoznak, hogy ...

  6 pont
  10 - 14 munkanap
  könyv

  Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek?

  Móra Könyvkiadó, 2014
  extra ár
  0.200000003
  1 990 Ft 1 592 Ft
 • Micsoda boldogság és dicsőség az első iskolatáska! Dani is büszke örömmel indul iskolába, ahol a lelkesedése lohad ugyan, de érdeklődése nőttön-nő. A felnőttek kérdésé...

  7 pont
  10 - 14 munkanap
  könyv

  Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok

  Móra Könyvkiadó, 2016
  extra ár
  0.200000003
  2 499 Ft 1 999 Ft

segít nekedTeljes lista

Teljes lista

rád találTeljes lista

Teljes lista