eKönyv segédlet

Mi az e-könyv? Milyen formátumban kapom meg a megvásárolt kötetet?

Az e-könyv ritkán pdf, leggyakrabban egy olyan .epub vagy .mobi kiterjesztésű fájl, ami egy könyv (publikáció) szövegét és illusztrációit a nyomtatott könyv megjelenéséhez nagyon hasonló módon jeleníti meg. Az e-könyv tehát szerkesztett, ellenőrzött, befejezett mű, amelynek van címoldala, tartalomjegyzéke, fejezetbeosztása, lábjegyzetei stb., a szöveg megjelenése pedig a megszokott, könyvszerű, könnyen olvasható formát mutatja. Az e-könyv-olvasó készülék kijelzőjén látható és lapozható oldalak kinézete a nyomtatott könyvet utánozza.

Az epub formátum egy nemzetközi e-könyv-szabvány, képernyőn való olvasásra optimalizálva. Ez a formátum lehetővé teszi a betűméretek változtatását, különböző méretű képernyők alkalmazását, ezért optimális megoldás kis képernyőn való olvasásra is. Az epub formátumot a szemkímélő e-ink technológiát használó e-könyv-olvasókon (pl. Koobe, PocketBook), okostelefonokon (iPhone, androidos készülékek) iPaden és egyéb tableteken, valamint személyi számítógépen is olvashatod. Két változatban létezik: Adobe DRM másolásvédelemmel ellátva, illetve anélküli formában.

A mobi a Magyarországon igen elterjedt Kindle készülékek szabványformátuma. Ezek a készülékek szintén e-inkes, szemkímélő technológiát használnak.

A pdf a személyi számítógépekre és laptopokra optimalizált, nem kifejezetten e-könyv formátum. Korlátozottan (pl. nem lehet nagyítani) az e-könyv-olvasók is képesek megjeleníteni.

Mik az e-könyvek előnyei?

Az e-könyvek a hét minden napján, napi 24 órában megvásárolhatók. A világon mindenhol elérhetők, a rendelés és a könyv kézhezvétele között pedig alig néhány perc telik el. Az e-könyv-olvasók olyan előnyöket nyújtanak, amiket a nyomtatott könyvek nem, például úgy állíthatod be rajtuk a betűméretet, ahogy neked a legjobban megfelel, bármennyi könyvjelzőt létrehozhatsz, így a könyved egy interaktív médiummá válik.

Kis helyen több száz, vagy akár több ezer e-könyvet is tárolhatsz, és bárhová magaddal viheted őket.

Az e-könyv-vásárlás menete

  • Tedd a kosaradba a kiválasztott e-könyveket, majd kattints a Fizetés gombra.

  • Letölthető termékek esetében rendszerünk csak bankkártyás, illetve mobilfizetéses fizetési módot kínál fel. Amennyiben egyéb termékeket is szeretnél vásárolni, kérjük, hogy azokat külön rendeld meg.

  • A fizetést követően – legfeljebb 4 órán belül – rendszerünk e-mailben tájékoztat az e-könyv elérhetőségéről.

  • A könyvet a bookline.hu oldalra történő bejelentkezést követően az „E-könyveim” menüpont alatt töltheted le, a formátum ikonjára kattintva.

E-könyv letöltése

A kifejezetten e-könyv olvasására kifejlesztett olvasók mellett szinte bármilyen eszközön megteheted.

E-könyv olvasón:

Ha Kindle olvasód van, a könyveket vásárlás után USB-kábelen keresztül tudod feltölteni az e-könyv-olvasódra. (Kindle esetében, ha a készülék regisztrációjakor megadtad az e-mail-címed, a letöltött könyveket a Send To kindle szolgáltatással azon keresztül is el tudod küldeni a készülékedre. A Send To Kindle szolgáltatás 2022. augusztusa óta az EPUB formátumot támogatja.)

Ha más olvasód van (pl.: Koobe, Nook, PocketBook, Hanlin, Bookeen stb.), ami az epub formátumot támogatja, a Letölthető formátumok között keresd az epub opcót! A megvásárolt és letöltött könyveket USB-kábel segítségével tudod feltölteni az olvasódra.

Apple eszközökön:

Ha iPaded vagy iPhone-od van, válassz epub formátumú könyvet, és használd hozzá az iBooks alkalmazást, ami minden Apple eszközön előre telepítve van, tehát nem kell külön letöltened. Amikor ráböksz az epub formátumra, válaszd a „Megnyitás ezzel/Open with: iBooks” opciót!

(Szükség szerint az FBReader és a Pocketbook alkalmazások is segítségedre lehetnek.)

Android eszközökön:

Ha androidos készülékkel (telefon, tablet stb.) rendelkezel, töltsd le a PocketBook vagy a Lithium alkalmazást, vagy használd, a készülékeden valószínűleg már előre telepített Google Play Books alkalmazást. Vásárolj epub formátumú e-könyvet, és már olvashatsz is!

(Alapbeállításként a Google Play Books kezeli az epub formátumot, de az előbb említett alkalmazások is megvizsgálják, milyen epub formátumú könyvek találhatóak a készülékeden, így ezeket is használhatod.)

Windows mobilon:

Freda epub ebook reader (epub formátumhoz)

FBReader (epub formátumhoz)

Amazon Kindle (mobi formátumhoz)

Számítógépen (PC, Mac):

Calibre

FBReader

Google Play Books (PC és gmail fiók szükséges hozzá, viszont nem kell telepíteni semmilyen programot)

Adobe Digital Editions (Adobe ID létrehozása szükséges hozzá)

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára

További információk

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára