Imprimatur Secretum... - a betiltott könyvsorozat

Rita Monaldi & Francesco Sorti

Rendelje meg!

[product 22:96025]

1711, Bécs. Atto Melani, az egykor híres ám mostanra már igen előrehaladott korban lévő, félig vak kasztrált énekes hű segítőjével a városba érkezik, hogy az ifjú és haladó szellemű I. József császárnak titokban eljuttassák a Napkirály levelét, amelyben többek között egy összeesküvésre figyelmezteti...

[product 22:82697]

Róma, 1683. szeptember 11. A város lakói aggódva várják a híreket Bécs felől, ahol a török seregek a katolikus világ utolsó fellegvárát ostromolják. Eközben egy római fogadóban gyanús körülmények között meghal egy férfi, és a vendégeket pestisjárvány veszélye miatt karanténba zárják. Vesztegzár alá kerül Melani apát is, a Napkirály titkosügynöke, aki elhatározza, hogy utánajár, mi áll a titokzatos haláleset hátterében.

[product 22:82698]

Róma, 1700 júliusa. Atto Melani, a Napkirály titkosügynöke az európai politikai elit legfontosabb tagjaival Spada bíboros villájába érkezik, hogy részt vegyen a bíboros unokaöccsének az esküvőjén. Az ünneplés azonban csak ürügy, mindenki a pápa súlyos betegségével, és a spanyol király közelgő halálával foglalkozik. Károlynak ugyanis nincs örököse, és Lipót császár valamint Lajos király, akik közt a Vatikán vállalta fel a közvetítő szerepét, egyaránt igényt tartanak a trónra.

A szerzőpáros, amely szembeszállt a Vatikánnal

A sorozat, ami újraírja Európa történelmét

A sorozatról

Monaldi és Sorti, olasz történészházaspár levéltári kutatásai során egyedülálló dokumentumokra akadt: megtalálták Atto Melani elveszettnek hitt levelezését. Elhatározták, hogy egy regénysorozat formájában dolgozzák fel a híres kasztrált énekes életét, aki a Napkirály, XIV. Lajos legügyesebb kémje volt.

A hét kötetesre tervezett sorozat címei összeolvasva egy latin nyelvű mondatot alkotnak: Imprimatur secretum, veritas mysterium, unicum… A két utolsó könyv címét a szerzők teljes titokban tartják, és rajongóik egyik kedvenc szórakozásává vált világszerte, hogy megpróbálják kitalálni, mi lehet a két utolsó szó.

A könyvsorozat meglepő adalékokkal szolgál a pápák és az uralkodói családok kapcsolatairól és a 17-18. századi történeti események hátterében megbúvó, titokzatos összeesküvésekről. Európa történelmének egy eddig ismeretlen oldala tárul fel az olvasók előtt, ami minden eddiginél sötétebb képet fest az egyház politikai kapcsolatairól.

A korabeli egyházfők tevékenységére vonatkozó részletek a Vatikán haragját oly mértékben kiváltották, hogy a Szentszék nyomására a szerzőpáros könyveit hazájukban betiltották. Az Imprimaturt követő kötetek a mai napig nem jelenhettek meg Olaszországban. Mindeközben könyveiket újabb és újabb nyelvekre fordítják le világszerte, és az eladási listákon a legsikeresebb történelmi thrillereket is maguk mögé utasítják.

A siker titka azonban nem csak a könyv leleplező jellege. A szerzőpáros lebilincselő történeteiben a modern thrillerek izgalmát adó eszközök egész sora megtalálható, stílusos és kifi nomult rendszerbe foglalva. A sorozatból hamarosan fi lm készül Ben Kingsley és Tim Roth főszereplésével, Stephen Frears rendezésében. Az első rész 2011-ben kerül a közönség elé.

Imprimatur

Róma, 1683. szeptember 11. A város lakói aggódva várják a híreket Bécs felől, ahol a török seregek a katolikus világ utolsó fellegvárát ostromolják. Eközben egy római fogadóban gyanús körülmények között meghal egy férfi , és a vendégeket pestisjárvány veszélye miatt karanténba zárják. Vesztegzár alá kerül Melani apát is, a Napkirály titkosügynöke, aki elhatározza, hogy utánajár, mi áll a titokzatos haláleset hátterében. Végeláthatatlan bolyongásbakezd a Róma alatt megbúvó föld alatti járatokban, és közben olyan rejtélyek nyomára akad, amelyek nem csupán az ott lakók, de egész Európa sorsát meghatározhatják.

Az Imprimaturt Olaszországban a Vatikán nyomására betiltatták, miután rádöbbentek, hogy olyan titkokat tár fel, amelyek újraírják a 17. század Európájának történelmét. Ez a mesterien megírt thriller eddig 45 országban jelent meg, és több millió példány fogyott el belőle világszerte.

Secretum

Róma, 1700 júliusa. Atto Melani, a Napkirály titkosügynöke az európai politikai elit legfontosabb tagjaival Spada bíboros villájába érkezik, hogy részt vegyen a bíboros unokaöccsének az esküvőjén. Az ünneplés azonban csak ürügy, mindenki a pápa súlyos betegségével, és a spanyol király közelgő halálával foglalkozik. Károlynak ugyanis nincs örököse, és Lipót császár valamint Lajos király, akik közt a Vatikán vállalta fel a közvetítő szerepét, egyaránt igényt tartanak a trónra. Melani apát titkos mesterkedéseivel egy olyan összeesküvést indít útjára, amely akár az egész kontinenst a háború torkába sodorhatja.

A könyvsorozat Atto Melani elveszettnek hitt levelezésén alapul. Egy lebilincselően izgalmas történelmi thriller, amelyben a fi kció és a valóság szétválaszthatatlanul keveredik össze, és ami a kritikusok szerint a szerzőpárost a műfaj nagymesterei közé emeli.

Veritas

1711, Bécs. Atto Melani, az egykor híres ám mostanra már igen előrehaladott korban lévő, félig vak kasztrált énekes hű segítőjével a városba érkezik, hogy az ifjú és haladó szellemű I. József császárnak titokban eljuttassák a Napkirály levelét, amelyben többek között egy összeesküvésre figyelmezteti.

Velük szinte egy időben érkezik az udvarba a Fényes Porta küldöttsége is. Nem sokkal később a himlő egy ismeretlen és igen súlyos fajtájában meghal az uralkodó, I. József császár, három nappal később pedig a francia trónörökös, a Legkeresztényibb Király fia is. Mindez vajon csak véletlen egybeesés? Ezúttal egy olyan csalárd összeesküvés áll az események hátterében, amely egy új világrend alapkőletételében, Európa mai erőviszonyainak megszületésében játszott szerepet.

Miképpen befolyásolta egy gazdag bankárcsalád Európa uralkodóinak s rajtuk keresztül népeinek sorsát? Ki játszotta török kézre Zrínyi Miklós grófot? Milyen közös érdekek vezérelték ebben az időszakban az angol nemeseket és a holland kereskedőket? Miféle titkos alkut kötött a Velencei Köztársaság a törökökkel?

Interjú a szerzőkkel

Nyitott Könyvműhely: Rita, Francesco, mindketten történészek vagytok, miért kezdtetek el regényeket írni?
Rita és Francesco: Valójában nem vagyunk „hivatásos” történészek. Francesco zenetörténetből, Rita pedig görög filológiából szerzett diplomát. Egy jó darabig újságíróként dolgoztunk. Olaszországban ez nem egy könnyű szakma, és nekünk kifejezetten sok nehézségünk akadt, mert azok a témák, amelyekkel foglalkoztunk (maffia, egészségügyi botrányok, a bűnözők és a törvényhozásban résztvevő emberek ügyeinek összefonódásai), eléggé veszélyesek voltak. Sokszor maguk a laptulajdonosok és szerkesztők álltak az utunkba, akiknek egyébként dolgoztunk. Többször megfenyegettek minket, fényképeket és más dokumentumokat loptak el az otthonunkból, és számos, hasonló kellemetlen meglepetésben volt részünk. Végül úgy döntöttünk, hogy írunk egy történelmi regényt, mert azt gondoltuk: ha három évszázaddal korábbi eseményekbe ássuk bele magunkat, azzal biztosan nem lehet semmilyen gond! Aztán persze kiderült, mekkorát tévedtünk! Újságírói módszereket latba vetve próbáltuk megközelíteni a történelem eseményeit, és ez elég jól is sikerült. De a múlt bizonyos értelemben sosem múlik el teljesen, még évszázadokkal később is – hiába hangzik ez teljesen hihetetlennek – ki lehet használni, vagy át lehet értelmezni bizonyos szakaszait a politikai érdekeknek megfelelően…

Ny.K.: A könyveitekből olyan dolgok derülnek ki, amelyek átírják a hivatalosan ismert történelem egyes fejezeteit. Valószínűleg ennek hatására történt, hogy hazátokban az Imprimatur után több rész meg sem jelenhetett. Mesélnétek egy kicsit erről? Mi történt az Imprimatur első, olasz nyelvű megjelenése után?
R. és F.: Ez egy elég bonyolult történet. 2001-ben kezdődött, amikor a kézirat egy olyan kiadóhoz került, amelynek egy ismert politikus a tulajdonosa. (Silvio Berlusconi – a szerk.) A könyv meg is jelent 2002-ben, és annak ellenére, hogy szinte semmit sem foglalkoztak a promócióval, azonnal el is fogyott. A második kiadás ennek ellenére négy hét késéssel készült el, a harmadik pedig még lassabban, a könyvesboltokban majdnem három hónapig hiánycikk volt az Imprimatur. Eközben egy milánói lapban, ami egyébként a kiadó tulajdonosának a bátyjáé, egy ismert katolikus történész megjelentetett egy meglepően ellenséges hangú kritikát, amelyben valami ilyesmit írt: „meddig kell még elviselnünk az ilyen embereket?”
Mindezeket követően a könyv hirtelen teljesen eltűnt a piacról. Az interneten egyre több olvasó panaszkodott, hogy sehogy sem tud hozzájutni. A boltosok az újranyomást sürgették, és folyton azt a választ kapták: már készül! De sosem készült el. Sőt, az Imprimatur eltűnt a kiadó katalógusából is, mintha sosem létezett volna!
Külföldön eközben egész másként alakult a könyvünk sorsa. A világ legkülönbözőbb pontjain került az eladási listák élére, és a kritika is felmagasztalta, a legtöbb újságíró Umberto Eco regényeihez hasonlította. A sorozat többi darabjának a jogait már úgy vették meg, hogy még meg sem írtuk őket. Az olasz kiadó viszont elég ellentmondásos eladási adatokat mutogatott nekünk. Mivel elegünk lett a furcsaságokból, megkerestük a tulajdonost, és felszólítottuk, hogy bontsa fel a szerződésünket, különben bírósághoz fordulunk. Ő azonnal beleegyezett. Ezután rengeteg külföldi újságíró keresett meg minket azzal, hogy meséljünk a viszontagságainkról, még dokumentumfilmet is forgattak rólunk. Az olasz sajtó azonban hallgatott. Ezek után döntöttünk úgy, hogy nem fog megjelenni többé egy könyvünk sem Olaszországban: mostantól csak fordításban lesznek olvashatóak a regényeink, az olasz eredeti pedig a fiókban marad!

Ny.K.: Már az első könyvben találhatók olyan részek, amelyek ellentmondanak a történelemkönyveknek. Számítottatok rá, hogy ilyen botrány fog kialakulni körülötte, vagy megleptek titeket a történtek?
R. és F.: Nagyon meglepődtünk! Nem gondoltuk volna, hogy egy 300 évvel ezelőtt élt pápa története ekkora kavarodást fog okozni…

Ny.K.: A könyveiteknek hihetetlen sikere van egész Európában, mit gondoltok, mi lehet ennek a titka?
R. és F.: Talán az olvasóknak tetszik a módszerünk: először is komoly kutatómunkát végzünk az archívumokban és valódi történelmi alakokról írunk. Másodsorban olyan témákat dolgozunk fel, amelyek nem csak a múltat érintik, hanem a modern olvasó számára is tartalmaznak mondanivalót. Végül pedig az az elhatározásunk, hogy az igényes szépirodalmat képviseljük. Olyan szerzők inspiráltak minket, mint Proust, Pirandello, Karl Kraus és Stefan Zweig, illetve egy életrajzokkal foglalkozó nagyszerű olasz írónő, Maria Bellonci. Az emberek már ráuntak az igénytelen áltörténelmi regényekre, amelyek az utóbbi időben elárasztották a könyvesboltokat.

Ny.K.: Érdekes lehet ketten megírni ezeket a monumentális regényeket. Hogyan zajlik a munkafolyamat? Az egyikőtök inkább az író, a másik a kutató?
R. és F.: Nincsen semmiféle szereposztás. Minden egyes oldalt együtt írunk meg és írunk újra, ezért a végeredmény kettőnk stílusának tökéletes összefonódása. Ugyanez igaz az anyaggyűjtésre is. Egy adott évre és helyre koncentrálunk, amit fordulópontnak érzünk Európa története szempontjából, és egy olyan eseményre, ami úgy tűnik, hogy megváltoztatta az események természetes menetét, és a könyvekben ezeket próbáljuk meg leleplezni. Mindent türelmesen felépítünk a korabeli dokumentumok és a sajtó alapján, a legapróbb részletekig, és nem csak azért, mert úgy gondoljuk, hogy az olvasónak hihetőnek kell találnia a regény környezetét, hanem azért is, mert úgy érezzük, szigorúan meg kell maradnunk a történelmi hitelesség keretein belül.

Ny.K.: Két gyermeketekkel Róma és Bécs között ingáztok. Mesélnétek egy kicsit arról, hogyan telnek a mindennapjaitok?
R. és F.: A család és az írás mellett nem marad túl sok szabadidőnk. Minden egyes regény megírása temérdek munkával jár. Alig marad időnk elutazni azokba az országokba, ahol megjelennek a könyveink, hogy az újságírókkal és a rajongókkal találkozzunk. [A magyar olvasók várhatóan november közepén, a Secretum megjelenésekor találkozhatnak velük.] De boldogok vagyunk így. A fejünkbe vettük, hogy végigcsináljuk az Imprimatur-sorozatot, ez egy olyan kötelezettség, amit nem is csak az olvasók, hanem saját magunk miatt vállaltunk. Épp a negyedik részt, a Mysteriumot írjuk, ami Toscanában és Párizsban játszódik 1646-ban, és jövőre készül el.

A szereplőkről

Imprimatur

Atto Melani (1626 – 1714)

Olasz származású kasztrált énekes, diplomata, kém és író. Énekesi tehetsége egészen XIV. Lajos, a Napkirály udvaráig juttatta, ahol Mazarin bíboros bevezette a kémkedés világába. 108 kötetnyi, elveszettnek hitt levelezésének egy részét Rita Monaldi és Franceso Sorti találta meg. A történészek úgy tartják, hogy XIV. Lajos egy zavaros ügy következtében száműzte Franciaországból. Rómába költözött, ahol Giulio Rospigliosi bíboros szolgálatába állt. VII. Sándor pápa halála után Rospigliosi foglalta el Szent Péter székét IX. Kelemen néven. Megválasztása, amiben feltételezhetően Melani is szerepet játszott, annyira boldoggá tette XIV. Lajost, hogy felfüggesztette kedvenc énekese száműzetését, az apát címet ajándékozta neki, és évi 3000 livre járandóságot is biztosított a számára. De vajon valóban ez történt? Esetleg egészen más érdekek álltak a száműzetés hátterében?

XI. (Boldog) Ince pápa (1611 –1689)

A Római Katolikus Egyház pápája 1676. szeptember 21-étől haláláig. Pápává választását csak akkor fogadta el, amikor a többi bíboros aláírta reformprogramját. Úgy tudjuk, hogy szent jellemű pápa volt, ami miatt már életében nagy népszerűségnek örvendett, halála után pedig egyből megindították a kanonizációs eljárást. De vajon másképp gondolkodnánk róla, ha kiderülne, hogy köze volt az angol trón protestáns kézre való jutásához? Lehetséges, hogy a katolikus vallás védelmezője önös érdekek szerint cselekedett?

XIV. Lajos (1638 – 1715)

Francia király, négy évesen örökölte a trónt. Tizenhárom éves koráig azonban anyja, Ausztriai Anna uralkodott helyette, aki az udvari körök ellenkezésének dacára az olasz származású Mazarin bíborost (1602–1661), az elhunyt Richelieu bizalmasát nevezte ki főminiszterének. Lajos a bíboros halála után vette a kezébe a hatalmat. Szilárd egyeduralmat valósított meg a főnemesi ellenzék leverésével és a központosított államigazgatás bevezetésével. Milyen ember lehetett a történelem legkeménykezűbb királya, aki semmilyen eszköztől sem riadt vissza céljai elérése érdekében? Vajon kik álltak mellette és kik voltak az igazi ellenségei?

Nicolas Fouquet (1615 – 1680)

XIV. Lajos pénzügyminisztere. 1661-ben meghívta a királyt egy, a Vaux-le-Vicomte kastélyban rendezett ünnepségre. A miniszter mértéktelen fényűzésén felbőszült Lajos utasítást adott Fouquet letartóztatására. Összeesküvés és felségárulás vádjával élete végéig börtönbe került. De vajon tényleg ez volt a király mérhetetlen haragjának kiváltó oka? És Fouquet valóban a börtönben halt meg?

Jean-Baptiste Colbert (1619 – 1683)

Seignelay márkija, államférfi , gazdaságpolitikus. Ő követte Fouquet-t a pénzügyminiszteri pozícióban. A hivatalos történetírás úgy emlékszik meg róla, hogy ellentétben a felelőtlen Fouquet-val ügyes, keménykezű politikus volt. De valóban ez az igazság? Milyen szerepet játszott Colbert elődje bebörtönzésében?

Francesco Corbetta (1615 – 1681)

Olasz gitárművész, zeneszerző és tanár. Sokáig XIV. Lajos udvarában élt és dolgozott, majd onnan Londonba ment. A barokk kor legnagyobb gitárvirtuózának tartják. Vajon hogyan kapcsolódik neve a híres Baricades Mysterieuses című darabhoz? Mi köze lehet egy zenésznek a 17. századi pestisjárványhoz?

Robert de Visée (1650 – 1725)

Portugál származású gitár és lantművész, zeneszerző és énekes. Szintén XIV. Lajos udvarában élt és dolgozott. Vajon ismerte XIV. Lajos másik kedvenc gitárosát, Corbettát? És miért utazhatott 1683-ban Rómába? Mekkora hatalma van valójában a zenének?

Secretum

Atto Melani (1626 – 1714)

Olasz származású kasztrált énekes, diplomata, kém és író. Énekesi tehetsége egészen XIV. Lajos, a Napkirály udvaráig juttatta, ahol Mazarin bíboros bevezette a kémkedés világába. 108 kötetnyi, elveszettnek hitt levelezésének egy részét Rita Monaldi és Francesco Sorti találta meg. Atto nem csupán kiváló kém, hanem fantasztikus énekes is volt. Koncertezett minden nevesebb Európai uralkodó színe előtt, és így tudott mindenki kegyeibe is beférkőzni. Ismerte kora legjelentősebb politikusainak legféltettebb titkait is, és nem ritkán volt egymással viszályban álló uralkodók bizalmasa. Kinek az oldalán állt vajon valójában? És mik lehettek a kasztrált énekes saját titkai?

XIV. Lajos (1638 – 1715)

Francia király, négy évesen örökölte a trónt. Tizenhárom éves koráig azonban anyja, Ausztriai Anna uralkodott helyette, aki az udvari körök ellenkezésének dacára az olasz származású Mazarin bíborost, az elhunyt Richelieu bizalmasát nevezte ki főminiszterének. Lajos a bíboros halála után vette a kezébe a hatalmat. Szilárd egyeduralmat valósított meg. De hogyan lett a felelőtlen világfi ból ez a keménykezű király? Előfordulhat, hogy egy nő áll az események hátterében? Mi keményíthette meg Lajos szívét?

Maria Mancini (1639 – 1715)

Mazarin bíboros legszebb unokahúgának tartották. Életét beárnyékolta egy születésekor kapott titokzatos jóslat, mely szerint szörnyűséges eseményeknek lesz az okozója. Míg a nagybátyja mellett élt XIV. Lajos udvarában, gyengéd szálak szövődtek közte és az ifj ú uralkodó között, ám szerelmük sosem teljesedhetett be. Végül Lorenzo Colonnához, egy olasz grófhoz ment feleségül. De vajon valóban megszakított minden kapcsolatot Lajossal? Vagy esetleg mégis volt egy olyan nő, akinek a Napkirály megengedte, hogy beleszóljon az ügyeibe? És mi köze van kettőjükhöz Attónak? Miért volt az apát megszámlálhatatlan levelének címzettje Maria Mancini?

Fabrizio Spada (1643 – 1717)

A nagy hatalmú Spada családból több bíboros is származott. Fabrizio Spada 1675-től töltötte be ezt a tisztséget, és ő lett XII. Ince pápa államtitkára, amely megbizatást leginkább kapcsolatainak és kiváló diplomáciai érzékének köszönhette. Nem véletlen, hogy valójában az unokaöccse esküvőjének ürügyén megrendezett ünnepségsorozaton, az ő villájában dőlt el a haldokló XII. Ince pápa követőjének kiléte…

Mazarin bíboros (1602 – 1661)

Eredeti nevén Giulio Mazzarini. Az olasz származású bíboros elődje, Richelieu bíboros legfőbb bizalmasa, és Ausztriai Anna jobb keze is volt, amíg ő irányította az országot a gyermek Lajos király helyett. Hatalmát és a királyi családdal való bizalmas viszonyát a francia udvar mindig is rossz szemmel nézte, pedig fogalmuk sem volt valódi hatalmáról. Rengeteg olasz származású művészt, tudóst és nemest hívott a Napkirály udvarába, többek között Atto Melanit, és az unokahúgát, Maria Mancinit, akit el is távolított onnan, amikor az események már nem az ő elképzelései szerint alakultak.

II. Károly (1661 – 1700)

A Habsburg ház spanyol ágának egyetlen férfi tagjaként örökölte a trónt négy éves korában. Ám a királyi családok körében szokásos, belterjes házasodási szokások következtében szörnyű, örökletes betegségben szenvedett, ami nem csak a kormányzást tette lehetetlenné a számára, hanem örököse sem született. Mivel mind a Bourbon mind pedig a Habsburg ház meg akarta kaparintani Spanyolország trónját, halála után kitört a spanyol örökösödési háború. De vajon milyen érdekek álhattak még a háttérben? És mi köze van Atto Melaninak vagy éppen Maria Mancininek a háború kirobbanásához?

Arcangelo Corelli (1653 – 1713)

Olasz zeneszerző, hegedűművész. XII. Ince elődjének, VIII. Sándor pápának a szolgálatában állt, kora egyik legjelentősebb hegedűművészeként tartották számon. Vajon milyen szerepe lehetett a zenésznek, illetve La Folia című szerzeményének az 1700-as évi pápaválasztás eseményeiben és a Spanyol örökösödési háborúban?

Vélemények a művekről

Az olasz szerzőpáros méltó követője Umberto Ecónak, sőt, még meg is haladja
– NRC

Monaldi és Sorti kivételes szerzők, akik képesek, Alexandre Dumas-hoz hasonló módon, kellő hódolattal bánni a történelemmel.
– Le Figaro

A történet minden részlete kétségbevonhatatlanul hiteles: az események, szereplők, az ételek, a zene, a rémisztőnek tűnő orvoslási módok... Az égvilágon minden!
– The Independent

Az Imprimatur egy fordulatos, erőteljes történelmi műremek.
– Bild am Sonntag

A Secretum messze felülmúlja a misztikus, romantikus “szakrális thrillereket”.
Monaldi és Sorti idejük nagy részét könyvtárakban töltik, így a borítón nyugodtan szerepelhetne “a Nem Dan Brown rajongóknak” címke is!
– Stern

Hihetetlenül érdekfeszítő könyv.
– De Standaard

Ez a különösen érdekfeszítő és gazdagon részletezett történelmi thriller hasonlóképp pazar és lenyűgöző, mint a korszak, amelyben játszódik.

Történelmi tények és fi ktív mozzanatok kivételes keveréke.
– Woman

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára

További információk

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára