Kriszta
kedvencei

Gasztroördög

Ugye szerintetek is gyanús, hogy mindkét anyósom (a volt és a mostani is) előszeretettel ajándékoz(ott) nekem szakácskönyvet? Az elsőt ráadásul azzal a nem gyenge címmel látták el, hogy „Szakácskönyv kétbalkezeseknek”. Hát, köszi.

D. Tóth Kriszta ajánlja

Látok, hallok, érzékelek valamit, ami velem marad. Szerintem érdekes, megindító vagy elgondolkodtató - úgyhogy megosztom veletek. Bármi jöhet,
az egész világ belefér.

D. Tóth. Kriszta ajánlja

Pedig már akkoriban is egész jól főztem. A saját anyámat legalábbis simán lepipáltam volna a konyhában. Bár, ha jobban belegondolok, lehet, hogy nem ő a megfelelő összehasonlítási alap... Anyu specialitása a Knorr zacskóból előrántott indonéz csirke volt – friss sósmogyoróval. Azt már ő maga szórta rá a végére, mert azt hitte, így majd azt hisszük, nem zacsiból jött a cucc. Nem hittük azt, viszont megettük, mert akkoriban még mindig megettük, amit kaptunk. Nem volt ugyanis más. A szüleink addigra elváltak, apu pedig elvitte magával a főzőtudományát az új lakásába.

Merthogy az apám meg a másik véglet. Úgy főz, mint egy isten. Én is tőle tanultam mindent, amit a konyhában tudok.

Akkor jöttem rá, hogy a főzés valójában hasznos és örömteli dolog, amikor életem első önálló albérletébe, egy valószínűleg a hormonjaim által vezérelt ötletnek köszönhetően, meghívtam egy pasit. A tag nem sokkal azelőtt kezdett nekem udvarolni, és a nagyapám teljesen odavolt attól, hogy felelős banki állása és nyugati márkás autója volt. Az más kérdés, hogy egyáltalán nem voltunk egymáshoz valók, az őt nem zavarta annyira, mint engem, néhány hónappal később. De – ahogy mondani szokás – ne szaladjunk ennyire előre.

Szóval ott álltam a pici lakás közepén, mintegy kettő és fél órával életem első vacsorarandevúja előtt, és reszkettem. Eszembe jutott ugyanis egy nem elhanyagolható tény. Hogy nem tudok főzni. Úgyhogy fölhívtam azt az embert, akiről tudtam, hogy 1. tud, 2. hajlandó velem a nap bármely szakában beszélni, és 3. mindig, minden körülmények között segít. Az apámat. Miután abbahagyta a röhögést, arra kért, hogy nyissam ki a hűtőt, és nézzem meg, hogy mi van benne. Egy fél zöldpaprikát, két joghurtot, egy szőrös citromot, fél tubus Piros aranyat és egy majdnem üres doboz margarint találtam. „Ajaj, ez tovább fog tartani, mint gondoltam” – mondta apu, és diktálni kezdte a bevásárlólistát. A piacról hazaérve visszahívtam, ő pedig nekiállt, hogy lépésről lépésre végigvezessen a paprikáscsirke-készítés labirintusán. Fél órával később ott rotyogott a hús a fazékban. Megterítettem, lezuhanyoztam, tésztát főztem (nem, a nokedliszaggatást nem vállaltam be – akkor még), szépen felöltöztem, megfésülködtem, és vártam. Nagy izgalommal és teljesítményemre rendkívül büszkén. Addigra már letettük a telefont apuval.

Végre megérkezett az emberem. Belépett a lakásba, a kezembe nyomott egy üveg fehérbort, levette a kabátját, (kérésemre) fönt hagyta a cipőjét és levetette magát a lakásban található két szék egyikére. „Na, mi lesz a vacsi?” – kérdezte, egy vacsorára érkező férfitől teljesen elvárható módon. „Paprikás csirke!” – vágtam rá szépen artikulálva, hangosan, büszkeségemet nem titkolva („Ezt add össze, apukám, még főzni is tudok, na, mit szólsz?” – tettem hozzá, szerencsére csak gondolatban, bár szerintem rá volt írva a fejemre az egész).

Hátradőlt. Nyelt egy nagyot. Kinyújtotta a kezét és összekulcsolta az ujjait. A szája megremegett kissé, szeme összeszűkült. Úgy nézett rám, mintha legalábbis épp meg akarná kérni a kezemet. De mivel még csak pár hete ismertem, azt reméltem, hogy nem erről van szó. Ellenben, amiről szó volt, arra nem voltam felkészülve...

„Hát... az a helyzet, hogy én gyerekkorom óta vegetáriánus vagyok.”

„Ó, hogy az a radai rosseb egye meg, hát ezt elbaltáztam...” – tört ki belőlem Belső-Somogy (sajnos nem csak gondolatban, hanem hangosan). Kábé öt másodpercig tartott a kínos csönd, aztán szerencsére kirobbant belőlünk a nevetés.

Életem első vacsorarandiján sajtos-tejfölös tésztát adtam a pasinak. Ennyi.

Na de azóta! Azóta eltelt 15 év. Azóta a konyhában én vagyok (majdnem) a legnagyobb ász. Bármit megfőzök, tényleg, és nem zacskóból. Azóta olyan tökélyre fejlesztettem például a paprikás csirkémet, hogy legutóbb apu azt találta mondani rá, hogy olyan finom, mint amit az anyukája (a mi mamink) főzött annak idején. Hát van ennél nagyobb bók egy képzett szakácstól? Ugyehogynincs. Úgyhogy amikor nemrég megkaptam a második anyósomtól a karácsonyi szakácskönyvet, nem annyira tudtam mire vélni. Még hogy szakácskönyv... nekeeeem? Hát minek???

Na jó, ez persze csak vicceskedés, a sztori kedvéért. A kezdetektől imádom a szakácskönyveket, főleg azokat, amelyeknek az írója nem csak recepteket, hanem történeteket is mesél. Mára szép kis gyűjteményem van belőlük otthon. De azért annak örülök, hogy azon az egy, legeslegelsőn kívül egyikre sincs ráírva az, hogy „kétbalkezeseknek”.

Heti termékek

[product 22:37438,22:97293,22:98298,22:106669]

Régebbi ajánlók

Anyusirató

„Édesanyám halála után úgy döntöttem, hogy szeretném őt nagyon jól megsiratni, mert édesapámat nem sirattam meg eléggé. Elővettem az összes fényképét, és elkezdtem ezeket nézegetni. A gyerekkori képeket, az esküvői fotóit, azokat, amelyeken együtt szerepeltünk, és addig-addig nézegettem a képeket, míg el nem bőgtem magam.

Tovább olvasom

Hét év álom

Arra ébredtem, hogy valaki néz. Kinyitottam a szemem, de eltartott jó ideig, amíg hozzászokott a sötétséghez. Egy kis nőalak sziluettje rajzolódott ki előttem. Íves derék, kerek vállak, torzonborz frizura. Amikor már látta rajtam, hogy felfogom: nem álmodom, pici, meleg kezét rátette a lapockámra és megszólalt az árnyék. „Mama...” – suttogta olyan átéléssel, ahogy csak ő tudja suttogni ezt a négy betűt. „Rosszat álmodtam, nem baj, ha bebújok az ágyadba, amíg reggel nem lesz?”

Tovább olvasom

Mit nekem a sztratoszféra...

Álltam a régi orosz AN2-es ajtajában, és képtelen voltam kinyitni a szemem. Úgy éreztem, ha megteszem, menten elájulok. És akkor kizuhanok a gépből, bele a semmibe, kb. 1000 méterrel a föld fölött. A hátamon az RS8-as katonai ernyő, a mellemen a mentőernyő, de ha elájulok, ugye, akkor esélyem sem lesz valamelyiket kinyitni. Vagyis: nekem végem.

Tovább olvasom

Az élet show-ja

Tegnap délután bekövetkezett az, amit eddig sikerült megúsznom. A gyerek akkor betegedett meg, amikor fizikai képtelenség volt otthagynom a munkát.

Tovább olvasom

Ó, Mr. Alkohol…

„...mert néha jó veled, ez nem tagadható...” A problémák akkor kezdődtek, amikor abbahagytam a lányom szoptatását. A csaknem tízhónapos gyerekre a nagymama vigyázott, amíg Alexszal lesétáltunk a Gravellines utcán a kedvenc portugál kisvendéglőnkig.

Tovább olvasom

Valóságshow

Esküszöm, hogy nem vagyok elvakult Szabó Győző-fan. Nem követem minden lépését, nincsenek otthon kiplakátolva a falak a képével, nem várom az előadások után a művészbejárónál. Csak tehetségesnek tartom és nem tudok nem figyelni rá.

Tovább olvasom

Egy angyal formája…

Babát vársz. Tudni akarod, hogy fiú vagy lány? Naná. Szeretnéd látni, amíg benned van? Egyértelmű. 3, sőt 4D-ben is? Bizony. Színesen, hangosan, filmen? Hát, ha már… Na, és mit szólnál, ha műanyagba is öntenék neked, hogy kitehesd a polcra? Mondjuk a giccses hógömbök közé, hogy mindig szem előtt legyen. Vagy vidd be a munkahelyedre és rakd az íróasztalodra. Micsoda papírnehezék válna a meg nem született gyerekedből! Öööö… mi van?!?!

Tovább olvasom

Repül a, repül a... Kriszta!

D. Tóth Kriszta vagyok. 37 éves. Repülésfóbiás. Ez az én történetem.

A dolog 5-6 éve kezdődött, nem sokkal a gyerekem születése, és közvetlenül egy rosszul sikerült korfui repülőút után. Addigra megtettem 300 ezer kilométert a levegőben, ami azt jelenti, hogy összeadva a szakmai és magánútjaim hosszát, többszörösen is körberepültem a Földet. Gond nélkül, para nélkül.

Tovább olvasom

A győztesek világa

Zajlik a Paralimpia Londonban. És zajlik a vita, hogy mikor, mennyi, milyen közvetítést kapnak róla az emberek. Én örülök a vitának, mert a vita jó, a vita előrevisz. De ez az írás most nem erről a vitáról szól. A vita (amelyben elhangzottakkal kapcsolatban persze nekem is van véleményem, meglehetősen markáns, de ez most nem ide tartozik) pusztán elindított bennem egy gondolatot, amely talán, remélem, újabb vitát szül majd... mert, mondom, a vita jó.

Tovább olvasom

Ringo, a kutyaember

Itt fekszik előttem. A lábaim előtt. Elfoglalja szinte az egész szőnyeget. Álmában néha meg-megrándul, fölmordul, vagy... szellent egy nagyot. Olyankor menekülünk a környezetéből, és kitárjuk a teraszajtót, hadd vigye ki a nyár végi szél a szagot. És a röhögésünk hangját, mert persze hogy nem bírjuk ki nevetés nélkül. Ringóval az élet csupa öröm.

Tovább olvasom

De nehéz az iskola... táska

A lista két A4-es oldalt betöltött, és már két hónapja ott figyelt a hűtőszekrényünkön. Fenyegetett, frusztrált, figyelmeztetett. De ha még véletlenül el is feledkeztem volna róla, akkor jött a lányom, lepattintotta róla a hűtőmágnest és az orrom elé tartotta azzal, hogy „naaa, mikor megyünk megvenni a tanszereket?”

Tovább olvasom

Máshogy telik

„Bár a szó elszáll, de amíg repül, figyeld, hol jár,
Mert mit mondasz, az életre kel, holnap más útra terel, mit ma nem teszel.”

(Punnany Massif: Máshogy telik)

Tovább olvasom

Két nyelv, két arany

Vágni lehetett a feszültséget a szobában. A tévében az olimpia ment, a nappaliban pedig egy angol-magyar örökrangadó. A férjem és én farkasszemet néztünk a távirányító fölött.

Tovább olvasom

Kemény meló

Nem könnyű munka Kemény Dénesnek lenni. Az utóbbi másfél évtizedben azon a háromszor öt percen túl, amit közvetlenül az olimpiai döntős győzelmek után a vízben fürdött a „fiaival”, szerintem nem nagyon volt igazán felszabadult időszaka.

Tovább olvasom

Csak nyugi London, és folytasd!

Milyen nagyszerűen hangzana, ha azt mondanám: elutaztunk Londonba, hogy megnézzük az elmúlt évek legkomolyabb dizájn-kiállítását. Legalábbis a sznobizmusfaktorom már-már kultúrházi magasságokba szökne...

Tovább olvasom

„Coming out”

„Well, hello Mr Grey” – így szólt az egyébként fájdalmasan érzelemtakarékos sógornőm posztja a Facebook- on egyik este. Ez volt az utolsó csepp. Másnap fölmentem a Bookline-ra és megrendeltem a Fifty Shades (Ötven árnyalat) trilógiát. Mind a három kötetet, naná. Minek kispályázzunk. Elvégre nekem munkaköri kötelességem, hogy tisztában legyek a legfirssebb popkulturális jelenségekkel.

Tovább olvasom

Régebbi videók...

Szabó Győző: Felszabadultabb ez a nyár...

Sokáig nem tudtam igazán jól megfogalmazni, hogy miért tartom nagyra Szabó Győzőt. Persze, sokoldalú, jó színész, a Beugróban pedig zseniális. Aztán nyár elején elolvastam a könyvét arról, hogyan jött le a drogról, és rájöttem. Azért szeretem, mert nem törődik azzal, ki mit gondol róla. Bocsánatkérés és manírok nélkül az, aki. Óriási karakter.

Janklovics Péter: Dr. Magic-be belefojtották a szót

Janklovics Péter standuposként állandó vendég a nyári fesztiválokon, ahol a fiatalok különösen fogékonyak sajátos humorára. A színész-humorista két olyan könyvet ajánl a nyári kikapcsolódáshoz, amelyek jól illenek a fesztiválozók életformájához – és persze olvasmánynak sem utolsók.

Al Ghaoui Hesna: "Jó néha semmit sem csinálni"

Al Ghaoui Hesna tehetséges, talpraesett, bátor nő. Prima Primissima díjas riporter, aki háborúról, nyomorról, válságról tudósít. Majd hazamegy és megtanul sushit készíteni a vőlegénye kedvéért.
Vagy leül festeni.

Az egyik legérdekesebb ember, akit ismerek.

Kriszta vendége aktuális kedvenc olvasmányai között Feldmár András Ébredések című könyvét ajánlja, de egy CIA-ügynök igaz történetéről és egy különleges bornaplóról is szó esik.

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára

További információk

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára