2021 december

Újdonságok a főszerepben

A könyv különleges ajándék, hiszen általa nemcsak egy tárgyat, de élményt, tudást, tanulságot is adunk a másiknak. A karácsonyi ajándékozási időszakban éppen ezért felértékelődik a könyvek szerepe, és mindenki próbálja megtalálni szerettei számára a megfelelő olvasnivalót. Decemberben számos önismereti és életrajzi írás, szakácskönyv, regény került a Bookline sikerlistájára, az első három helyet pedig Orvos Tóth-Noémi, Robin Lim, valamint Bödőcs Tibor szerezte meg.

A sikerlista első helyére Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat című könyve került. A nagy sikerű Örökölt sors című könyv szerzője második könyvével is meg tudta szólítani az olvasókat. Legújabb írásában sorra veszi „azokat a tényezőket, amik a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre.” A legkeresettebb könyvek listájának második helyén is egy önismereti könyv áll. Robin Lim amerikai bába, emberi jogi aktivista Gyermekágy című írása testi-lelki útmutatót ad az anyaság első hónapjaira. A szerző nem ismeretlen magyar közönség számára, az On the Spot születésről szóló dokumentumfilmjében már találkozhattunk a világhírű szülésznővel. A sikerlista harmadik helyét Bödőcs Tibor Mulat a manézs című könyve érdemelte ki, amely a mai magyar politikai viszonyok könyörtelen szatírája, fülszövege szerint a „cirkuszi bravúrokra is képes magyar nyelv karneváli dicshimnusza, szertelen, barokkosan burjánzó szatíra egy országról, amelyben a populizmus hamisítatlan zsenije uralkodik a fejszesuhanás egyszerűségével.”

Az év vége a magunkba nézés időszaka lett, legalábbis a könyvolvasási szokásokat vizsgálva mindenképp. Orvos-Tóth Noémi és Robin Lim alkotásain kívül több más önismereti írás is szerepel a Bookline decemberi sikerlistáján. Sokan forgatták például az Életbátorság című kötetet, amely a Nyitott Akadémia kitartásról, küzdésről, túlélésről szóló előadásait dolgozza fel, így a gyűjteményben találkozhatunk – többek között – Dr. Bagdy Emőke, Almási Kitti, Kádár Annamária gondolataival. Népszerű volt Herendi Kata és Szabó Eszter Judit 20 önismereti kérdés és válasz, valamint Barcs Kriszta Így működik a lelked című könyve is. Előbbi praktikus pszichológiai kézikönyv, amelynek segítségével jobban megismerhetjük önmagunkat, utóbbi pedig a gyerekeknek próbál segíteni abban, hogy jól tudjanak tájékozódni az „érzelmek világában”.

Karácsony előtt a megszokottnál többen érdeklődnek a szakácskönyvek iránt, ezt jól mutatja, hogy a sikerlista ötödik és hatodik helyét is egy-egy receptgyűjtemény foglalja el. Az ötödik helyen Dan Buettner A hosszú élet ízei című írása található, ami a világ azon pontjairól mutat be recepteket, ahol a legegészségesebben étkeznek és így a legtovább élnek az emberek. Dan Buettner írását követi Borbás Marcsi Magyarország finom című könyvsorozatának legújabb része, ami a határon túlra, Erdélybe kalauzolja a hagyományos ízek kedvelőit. Színfolt a szakácskönyvek között a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szabadfi Szabolcs és Trogmayer Éva Labi, az erdő pékje című gyerekkönyve, amely nemcsak receptek, de egy kedves labrador segítségével is megismerteti a legkisebbekkel a sütés örömét, a pékszakma szépségét.

Presser Gábor, a Gucci-család, Pablo Escobar, Kajdi Csaba – mindannyiukról karácsony előtt jelent meg életrajzi könyv, és van köztük olyan is, aki saját maga írta meg élete történetét. Presser Gábor folytatta tavaly megjelent önéletírásának első részét, így tette teljessé memoárját. A Presser könyve 2. mellett nagy sikert aratott Kajdi Csaba és Papp Gergő „Pimaszúr” könyve, A nagy Cyla-sztori is, amelyben megismerhetjük a népszerű modellügynök és influenszer izgalmas életét. A tavaly bemutatott Gucci-ház című filmhez kapcsolódva jelent meg Sara Gay Forden azonos című könyve, amely a divattörténelem egyik leghíresebb családjának ellentmondásokkal teli életét dolgozza fel. Hasonlóan izgalmas életrajz Juan Pablo Escobar Mr. Escobar című írásai is. A kolumbiai drogbáró egyetlen fia legújabb könyvében azt kutatja, hogy milyen emlékeket őriznek mindazok, akiknek az élete valamilyen módon kapcsolódott Pablo Escobárhoz.

A Bookline 2014-ben indította el gyerekkönyvajánló programját azzal a céllal, hogy segítse a szülők választását. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is. Januárban a választás Jamie Littler Zúzmaraszív 2. - Menekülés Aurórából című könyvére esett, amit a program zsűritagja, Mutier Uszáma tanár, blogger így mutatott be: „havas környezet, izgalmas történetvezetés és egy olyan főszereplő fiú, aki ízig-vérig korosztályához hű. A Zúzmaraszív második részében kalandunk folytatódik, és bizony az útkeresés, mind önismeret, mind helyszínek szempontjából is bonyolódik. Természetesen a nagy csavar sem maradhat el, biztos vagyok benne, hogy minden olvasója tűkön ülve várja majd a folytatást.”

A Bookline 2014-ben indította el gyerekkönyvajánló programját azzal a céllal, hogy segítse a szülők választását. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást. Decemberben a választás Dawn Casey Mesék télre - Történetek a világ minden tájáról című könyvére esett, amit a program zsűritagja, Ruff Orsolya újságíró így mutatott be: „Dawn Casey kötete arra vállalkozott, a világ minden tájáról összegyűjtse a téli meséket. […] A mesék az odafigyelésről, az összetartozásról, a csoda és a szeretet erejéről szólnak, és azzal biztatnak, hogy a sötétség időszaka után mindig felragyog a fény. Az illusztrációk egyszerűen káprázatosak. A Mesék télre biztosan az a könyv, amelyet nem csak a karácsonyi készülődéskor veszünk elő – de akkor biztosan.”

Szívünk rajta 2021 december

Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája

Kiadó Szerző Cím Kategória
Könyvmolyképző Jamie Littler Zúzmaraszív 2. – Menekülés Aurórából 7-10 évesek
Manó Könyvek Maggie O’Farrell Ahol a Hóangyalok laknak 6-10 éveseknek
Móra Könyvkiadó Zágoni Balázs Karácsonyi történet 7-10 éveseknek
Pozsonyi Pagony Shona Innes A rosszkedv olyan, mint egy felhő 3-6 éveseknek
Katica Könyvműhely Vetter Zsilvia Anya! Ugye megtarthatom? 6-10 éveseknek
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat könyv
könyv

Szabad akarat

"Mire felnövünk, sorsunk forgatókönyvéből már jelentős fejezetek megváltoztathatatlannak tűnnek. Sejtjeinkben hordozzuk felmenőink traumáinak nyomait; szüleink, nagyszüleink ránk örökítették a megd...

Online ár:

3 825 Ft

Eredeti ár: 4 499 Ft

Robin Lim: Gyermekágy könyv

Online ár:

4 250 Ft

Eredeti ár: 4 999 Ft

Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs könyv

Online ár:

3 400 Ft

Eredeti ár: 3 999 Ft

Akciós ár:

1 995 Ft

Online ár: 3 392 Ft

Eredeti ár: 3 990 Ft

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat e-Könyv
e-Könyv

Szabad akarat

„Mire felnövünk, sorsunk forgatókönyvéből már jelentős fejezetek megváltoztathatatlannak tűnnek. Sejtjeinkben hordozzuk felmenőink traumáinak nyomait; szüleink, nagyszüleink ránk örökítették a megd...

Online ár:

2 999 Ft

Dezső András: Fedősztori e-Könyv

Online ár:

2 590 Ft

Jonathan Franzen: Keresztutak I-II. e-Könyv

Online ár:

2 990 Ft

Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs e-Könyv

Online ár:

2 599 Ft

Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.
www.szivunkrajta.hu

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára

További információk

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára