2021 április

Nyitott olvasók, új kedvencek

A Bookline áprilisi toplistája arról árulkodik, hogy nyitottunk új ismeretek és olvasmányok felé, hiszen ebben a hónapban a toplistán szereplő könyvek fele új résztvevő. Az olvasóközönség szívesen bővítette ismereteit a történelem és természettudományos ismeretek terén, de továbbra is népszerűek a gyerekkönyvek. A lista első helyén, mint azt már lassan megszokjuk, Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve áll, a második helyen Robert Galbraith Zavaros vér című regénye szerepel, a dobogó harmadik helyét pedig Matthew McConaughey szerezte meg Zöldlámpa című írásával.

Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című írása 2018-as megjelenése óta a sikerilisták élén áll. Könyvében mindenki számára érthető módon mutatja be a transzgenerációs elmélet alapvetését, miszerint sorsunkat elődeinktől örököljük. A könyv sikere azonban leginkább abban rejlik, hogy a szerző segítséget nyújt a múlt sebeinek feltárásában, megismerésében. A Bookline sikerlistájának második helyét Robert Galbraith (J.K. Rowling írói álneve) Zavaros vér című krimije szerezte meg. A majdnem 1000 oldalas olvasmányban Cormoran Strike magánnyomozó újabb ügyét ismerhetjük meg, amely negyven éve megoldatlan, de a mai napig kísért. A toplista harmadik helyét Matthew McConaughey szerezte meg, aki első, Zöldlámpa című könyvében sajátosan izgalmas stílusban tárja elénk gondolatait az élet kihívásairól, és arról, hogy e kihívásokat leküzdve hogyan kaphatunk zöld utat az élethez.

Ahogy azt a bevezetőben is írtuk, az olvasóközönség szívesen döntött egy-egy történelmi illetve természettudományos írás mellett. Közülük is kiemelkedő helyen szerepel Eddie Jaku A világ legboldogabb embere című önéletrajzi könyve, amelyben a – haláltábort is túlélt – szerző bebizonyítja, hogy a boldogság igenis döntés kérdése. Akik pedig mélyebb történelmi áttekintésre vágytak a témában, Eva Mozes Kor Az auschwitzi ikrek, illetve Heather Dune Macadam 999 fogoly című könyvét választhatták. Kedvelt történelmi olvasmány volt Hatos Pál Rosszfiúk világforradalma című írása is, melyben a szerző igyekszik pártatlanul bemutatni a „dicsőséges 133 nap” időszakát. Természettudományos írások közül érdemes megemlíteni Peter Wohlleben könyveit, A fák titkos életét; A természet jelbeszédét. A népszerű erdész és természetvédő írásaiban a természet rejtett oldalát tárja elénk, hiszen a fák titkos életébe és a természet jelbeszédébe enged betekintést. De ezeken kívül hasonlóan népszerű ismeretterjesztő mű David Attenborough Egy élet a bolygónkon című könyve is.

A gyerekkönyvek állandó résztvevői a Bookline sikerlistáinak, nem volt ez másként áprilisban sem. Népszerű olvasnivaló volt Fiala Borcsa Kalandok az erdő mélyén című írása, amelyben kamaszoknak ad útmutatót egy izgalmas nyárhoz, de sokan választották Beatrix Potter Nyúl Péter és barátai című könyvét is. A könyv különlegessége, hogy tartalmazza az összes főhőshöz köthető mesét, valamint négy posztumusz történetet is. A hónap legkedveltebb gyerekkönyve viszont a fővároshoz közeli helyszíneket bemutató Budapest környéke című mese lett, Bartos Erika tollából.

Bár a havonta megjelenő toplista segítheti választásban, de a gyerekkönyvek között kiigazodni nem egyszerű. Sok-sok izgalmas írás jelenik meg, viszont a gyerekkönyves kínálat gyakran tűnhet egy színes útvesztőnek. 2014-ben indult el az UNICEF-fel együttműködésben a Szívünk rajta program, melynek keretében a szakmai és gyerekzsűri hónapról hónapra válogatja ki a frissen megjelent minőségi gyerekkönyveket, ifjúsági regényeket és újra kiadott meseklasszikusokat Ezt egészíti ki a Bookline májusban indított kampánya, melynek célja, hogy a könyvkereskedő megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A bookline.hu/egyuttolvasunk oldalon a szülők korosztályok, témák és élethelyzetek mentén választhatják ki a gyerekek következő olvasmányát.

Szívünk rajta 2021 április

Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája

Kiadó Szerző Cím Kategória
Maxim Könyvkiadó Emma Steinkellner Egy kis boszi naplója 10-14 éveseknek
Hórusz Könyviadó Peter Carnavas Az elefánt 6-10 éveseknek
Pozsonyi Pagony Shona Innes A család olyan, mint egy süti 3-6 éveseknek
Kolibri Bajzáth Mária Gingalló 6-10 éveseknek
Könyvmolyképző Rick Riordan Az elrejtett orákulum 10-14 éveseknek
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors könyv
könyv

Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai

Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenk...

 

Előjegyezhető

Robert Galbraith: Zavaros vér könyv

Online ár:

7 642 Ft

Eredeti ár: 8 990 Ft

Matthew McConaughey: Zöldlámpa könyv

Online ár:

5 092 Ft

Eredeti ár: 5 990 Ft

Bartos Erika: Budapest környéke könyv

Online ár:

5 950 Ft

Eredeti ár: 6 999 Ft

Yuval Noah Harari: Sapiens e-Könyv
e-Könyv

Sapiens

A tűz tett minket veszedelmessé. A pletyka együttműködővé. A mezőgazdaság még éhesebbé. A mitológia tartotta fenn a törvényt és a rendet. A pénz adott valamit, amiben mind bízhatunk. Az ellentmondá...

Online ár:

2 990 Ft

Edith Eva Eger: A döntés e-Könyv

Online ár:

3 299 Ft

Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.
www.szivunkrajta.hu

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára

További információk

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára