Asterix 60 éves
Hogyan jött létre?

1959-es debütálása óta Asterix világszerte olvasók minden korosztályának örömet szerez. Kedvenc gall harcosunk létezését két zseniális megalkotójának, a briliáns írónak, René Goscinnynek, és a mesteri illusztrátornak, Albert Uderzónak köszönhetjük. Kiváltságnak tekintjük, hogy a megtörhetetlen gallok szolgálatában állhatunk, és különösen izgalmas érzés tisztelettel adóznunk Asterixnek és barátainak hatvanadik születésnapjuk alkalmából.

1959

Albert Uderzo lakásán a rajzoló és író barátja történelmi fontosságú ötletbörzét tart.

- Vegyük végig a francia történelmet meghatározó időszakokat – javasolja René.
- Hát ott van az őskor – veti fel Albert.
- Nem, olyan már volt – vágja rá a barátja.
- És Gallia, meg a gallok?

René lecsapott az ötletre, és pillanatok alatt összeállt az egész. „Két óra alatt eldöntöttük” – emlékszik vissza az író. A két alkotó akkor még nem sejtette, hogy ekkor alapozták meg a legelső Asterix-kötetet – az Asterix, a gallt – amely bevezette a köztudatban a világ leghíresebb képregényét.

Asterix nagy kalandja

1951

ASTERIX KÉT APUKÁJÁNAK ELSŐ TALÁLKOZÁSA

René Goscinny és Albert Uderzo első találkozása egy erős barátság és egy hosszú távú együttműködés kezdetét harangozza be.

találkozás

1959

MEGSZÜLETIK ASTERIX, A MEGTÖRHETETLEN GALL

Asterix karaktere egy augusztusi délutánon született meg, alkotói szerint „15 perc alatt”.

Asterix

1961

MEGJELENIK AZ ELSŐ KÉPREGÉNYALBUM

Az Editions Dargaud kiadja az első, Asterix, a gall című kötetet. Megszületett Asterix legendája, tele poénokkal, bunyókkal és anakronizmusokkal!

Képregény album

1967

AZ ELSŐ ANIMÁCIÓS FILM A MOZIKBAN

Asterix és barátai az Asterix, a gall adaptációjával kerültek először képernyőre.

Asterix moziban

1980

ALBERT UDERZO FOLYTATJA A KALANDOT

René Goscinny 1977-ben bekövetkezett tragikus halála után Albert Uderzo megjelentette A megosztott falut, az első olyan Asterix-epizódot, amelyet egyedül készített.

Panoramix

1983

AZ ELSŐ ASTERIX VIDEOJÁTÉK

Az első videojáték Asterix szereplésével az Atari 2600-ra készült.

csomag

1999

AZ ELSŐ ÉLŐSZEREPLŐS FILMBEN ASTERIX ÉS OBELIX CAESARRAL SZÁLL SZEMBE

Először jelent meg a nagy képernyőn egy olyan film, amelyben élő szereplők részvételével egy vadonatúj történet elevenedett meg.

Szeszterciusz

2013

AZ ELSŐ FERRI-CONRAD EPIZÓD

Október 24-én megjelent az Asterix és a piktek. Ezt az első történetet, amely a sorozat megalkotói nélkül készült, Didier Conrad rajzolta és Jean-Yves Ferri írta.

Ferr-Conrad

Nemzetközi siker

2019

Az egész világ ismeri már a megtörhetetlen gallok történetét!

A gallok világszerte meghódították az iskolaudvarokat, a múzeumokat és a könyvtárakat a római ellenséggel vívott szakadatlan harcukkal, a druidák által főzött varázsitalokkal és a színes egyéniségek közötti elhíresült perpatvarokkal. Ki gondolta volna hatvan évvel ezelőtt, hogy ez a kis gall harcos és menhirfaragó barátja ilyen HATALMAS nemzetközi sztárokká válnak, és hogy ilyen sok rendíthetetlen rajongóra tesznek szert a világ minden pontján?

Hajó

A GALLOK BEJÁRJÁK A VILÁGOT!

Asterix képregények

380 millió kötet!

Asterix és megtörhetetlen barátai valóságos világutazók.

Szeretett gall hőseink minden második epizódban elhagyják a kis armoricai falut, és egyre egzotikusabb helyeket keresnek fel: az Asterix és a piktekben Skóciát, az Itáliai futamban Olaszországot, de jártak már Spanyolországban, Svájcban és Belgiumban is. Sőt, más kontinensekre is eljutottak, A nagy átkelésben felfedezték Észak-Amerikát, az Asterix és Kleopátra Egyiptomban, az Asterix és a varázsszőnyeg Indiában játszódik. Asterix, aki mindenhol barátokra tesz szert, és mindenhol mosolyokat fakaszt, világszerte megérinti az olvasók szívét. Az Asterix, a gall 1959-es megjelenése óta 380 millió kötetet adtak el kalandjaiból: ha ezeket egymás mellé helyeznénk, kétszer is körbevonnánk velük a Földet!

Gall falu

ASTERIX ÉS A FORDÍTÁSOK

111 nyelven!

A már 111 nyelven és dialektusban létező Asterix ma a legtöbb fordítással rendelkező képregény. Néhány epizód még breton, korzikai és baszk nyelven is megjelent.
Magyar nyelven először 1975-ben Újvidéken (Novi Sad), Jugoszláviában a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg a sorozat első darabja.

Asterix 111 nyelven olvas

ÉRDEMES ÜNNEPELNI A LEHETŐ LEGJOBB AJÁNDÉKKAL: EGY ÚJ EPIZÓDDAL!

Asterix logo