A hónap könyvei

2018 február

R.J. Palacio
Az igazi csoda

kép

ajánló

Kádár Annamária
pszichológus
egyetemi adjunktus

„Auggie egy igazi mesehős, aki kitartásával, éles eszével és jóságával legyőzi az akadályokat, mi pedig újra és újra elkezdünk hinni a csodákban. Szívszorítóan gyönyörű történet.”

A könyv alapjául egy igaz történet szolgál. Az írónő R.J. Palacio egyszer a kisfiával egy cukrászdában megláttak egy eltorzult arcú kisfiút és az írónő fia annyira megijedt, hogy elsírta magát. A tízéves Auggie Treacher Auggie egy hétköznapi gyerek: csak az arca nem az. Azért nem hétköznapi, mert senki nem látja annak. A hétköznapi gyerekektől nem rohannak el a többiek sírva a játszótéren és nem bámulják meg őket. Milyen élete lehet egy olyan kisgyereknek, aki akárhová csak megy, mindig szörnyülködő, rémült tekintetekkel találkozik? Auggie a képzeletbeli aranyhaltól csak egy normális arcot szeretne, ami senkinek nem tűnik fel. Treacher Collins-szindrómában, egy genetikai rendellenességben szenved ami csontdeformitást eredményez. Huszonhét plasztikai műtét kellett ahhoz, hogy egyáltalán lélegezni, beszélni és hallani tudjon. Édesanyja tanította odahaza, de úgy döntenek, hogy ötödiktől beíratják egy igazi iskolába. Ami másnak eleve adott, azért neki keményen meg kell küzdenie: egy normális életért, barátokért, miközben kiközösítik és úgy kezelik, mint egy leprást. Auggie egy igazi mesehős, aki kitartásával, éles eszével és jóságával legyőzi az akadályokat mi pedig újra és újra elkezdünk hinni a csodákban. Szívszorítóan gyönyörű történet.

2018 január

Jakob Martin Strid:
Mimbo Jimbo és a hosszú tél

kép

ajánló

Magyarosi Éva
képzőművész-animációs rendező

„A történet tagolása és a szövegmennyiségekhez rendelt vicces illusztrációk aránya tökéletes. Olvasás közben felnőttként sem untam el, és tetszett, hogy a történet lazán lett lezárva. Ajánlom a könyvet, szerintem nem hiányozhat a mesekönyves polcról.”

„Egyszerűen imádom ezt a könyvet. Nagyon jó a könyv aránya, vastagsága, súlya, a kemény borítója. A papír minősége illik a rajzi stílushoz. Külalakra okosan átgondolt. A történet tagolása, és a szövegekhez rendelt illusztrációk aránya is tökéletes. Felnőtt fejjel sem untam el, teljesen magával ragadott a történet kellemesen vicces hangulata. Tetszett az is, hogy a végén a történet lazán lett lezárva. Tüneményesek az illusztrációk, a karakterek szerethetőek. Ajánlom nagyon, szerintem nem hiányozhat a mesekönyves polcról.”

2017 december

Paulon Viktória
Kisrigók

kép

ajánló

Ruff Orsolya
újságíró

„Paulon VIktória saját örökbefogadott gyerekeinek írta ezt a mesét, amely sok megpróbáltatással, buktatóval és mágiával van tele. Szívet melegentő történet egy igazi család egymásra hangolódásáról, amit Agócs Írisz illusztrációi tesznek teljessé.”

„Honnan jövünk, kik a szüleink, hol vannak a testvéreink? Látszólag egyszerű kérdések ezek, de nem mindenki tudja rájuk a választ. A Kisrigók gyerekhősei nevelőszülőknél és nevelőotthonokban éldegélnek, és másra sem vágynak, minthogy végre megtalálják egymást, és ők hárman újra egy családot alkothassanak. Paulon Viktória először saját örökbefogadott gyerekeinek írta ezt a mesés eredettörténetet, amely – ahogy egy igazi meséhez illik – sok-sok megpróbáltatással, buktatóval és mágiával van tele. Szívet melengető történet egy igazi családról, meg persze az örökbefogadásról, az egymásra hangolódásról és az elfogadásról, melyet Agócs Írisz illusztrációi tesznek teljessé.”

2017 november

Farkas Róbert
Első könyvem az univerzumról

kép

ajánló

D. Tóth Kriszta
író, újságíró
UNICEF Nagykövet

„Egy végletesen bonyolult kérdésről mesél csodálatosan egyszerűen és izgalmasan. Az ELTE egyik asztrofizikusa a jövő felfedezőinek ajánlja a könyvet - de szerintem a szüleikből is felfedezőt csinál majd. Nekem ez a hónap mesekönyve.”

„Ahhoz, hogy egy ezerszer hallott, olvasott, látott, sőt, általad is elmesélt történet új erőt kapjon benned, vagy szövegben, vagy látványban kell valami frisset, eddig nem látott-hallottat nyújtania. Ez a csodaszép kötet inkább a másodikban jeleskedik. Xavier Deutsch Kipling-nyomán írt szövege (fordította: Tótfalusi Ágnes) engem nem fogott meg annyira, mint Quentin Gréban csodálatos rajzai. A könyvet az érzékeny, lélekkel, tiszta emberséggel teli, mágikus hatású rajzok szinte albummá emelik, amely a dohányzóasztalra kívánkozik, a család nappalijának szívébe. És mint ilyen, végül betölti funkcióját a kötet; újra a figyelem középpontjába helyez egy réges régi, gyönyörű mesét.”

2018

  • január
  • február
R.J. Palacio Az igazi csoda | A hónap könyve
Kis felfedezők - A tanya
Plüssmackó a barátom
Legendás utazások - Vonatok
Csukás István Pom Pom újabb meséi
Jakob Martin Strid Mimbo Jimbo és a hosszú tél | A hónap könyve
Polgár Judit Sakk és matt
Lars Joachim Grimstad Eltűnt gyerekek
Salinger Richárd Erdei jógakaland
David Macaulay Hogy működik?
Caleb Krisp Állítsátok meg Ivyt!
Kántor Kata Tolvajtempó - Nózi nyomoz 2.

2017

  • augusztus
  • szeptember
  • október
  • november
  • december
Paulon Viktória Kisrigók | A hónap könyve
Három gyerek hazatalál
Rick Riordan Tűztrónus - Kane krónikák 2.
Gáll Viktória Emese Ringató-mesék - Borsi a kertben
Farkasházi Réka és a Tintanyúl Igazi karácsony - Boldizsár Ildikó meséjével
Polgár Judit Sakklépések - 5 éves kortól
Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról | A hónap könyve
Hogyan születnek a csillagok?
Rudyard Kipling, Quentin Gréban A dzsungel könyve
Anne Rooney Matek 30 másodpercben
Harriet Ziefert Olyan nincs, hogy a füleddel
kóstolod meg az uborkát!
Will Bishop-Stephens Készíts animációs filmet 10 lépésben!
Dawn Huebner Mit csináljak, ha túl sok a para? -Útmutató gyerekeknek a szorongás leküzdéséhez
Timo Parvela, Virpi Talvitie Miú, Vau és a cikázó cickány
Boldizsár Ildikó Mesék a felnőtté válásról
Emery Lord Amikor összeütköztünk | A hónap könyve
Tony Wolf Mesél az erdő - Az állatokról
Rick Riordan Percy Jackson görög hősei
Rick Riordan Percy Jackson és a görög istenek | A hónap könyve
G.V. Szapgir, L.A. Levinova Pipacska és Kockapaci újabb kalandjai - Vidám matematika 2.
On Sai Esővágy
G.V. Szapgir, L.A. Levinova Pipacska és Kockapaci kalandjai | A hónap könyve
Vidám matematika I.
Kolozsi László Apufa
Ruth Symes Bella Donna - Vajákos út
Hunyadi Csaba Zsolt Mesék Mátyás királyról
Annette Kast-Zahn, Dr. Hartmuth Morgenroth Szép álmokat gyerekek! - Mit tegyünk az alvászavar ellen?