A hónap könyvei

2017 december

Paulon Viktória
Kisrigók

kép

ajánló

Ruff Orsolya
újságíró

„Paulon VIktória saját örökbefogadott gyerekeinek írta ezt a mesét, amely sok megpróbáltatással, buktatóval és mágiával van tele. Szívet melegentő történet egy igazi család egymásra hangolódásáról, amit Agócs Írisz illusztrációi tesznek teljessé.”

„Honnan jövünk, kik a szüleink, hol vannak a testvéreink? Látszólag egyszerű kérdések ezek, de nem mindenki tudja rájuk a választ. A Kisrigók gyerekhősei nevelőszülőknél és nevelőotthonokban éldegélnek, és másra sem vágynak, minthogy végre megtalálják egymást, és ők hárman újra egy családot alkothassanak. Paulon Viktória először saját örökbefogadott gyerekeinek írta ezt a mesés eredettörténetet, amely – ahogy egy igazi meséhez illik – sok-sok megpróbáltatással, buktatóval és mágiával van tele. Szívet melengető történet egy igazi családról, meg persze az örökbefogadásról, az egymásra hangolódásról és az elfogadásról, melyet Agócs Írisz illusztrációi tesznek teljessé.”

2017 november

Farkas Róbert
Első könyvem az univerzumról

kép

ajánló

D. Tóth Kriszta
író, újságíró
UNICEF Nagykövet

„Egy végletesen bonyolult kérdésről mesél csodálatosan egyszerűen és izgalmasan. Az ELTE egyik asztrofizikusa a jövő felfedezőinek ajánlja a könyvet - de szerintem a szüleikből is felfedezőt csinál majd. Nekem ez a hónap mesekönyve.”

„Ahhoz, hogy egy ezerszer hallott, olvasott, látott, sőt, általad is elmesélt történet új erőt kapjon benned, vagy szövegben, vagy látványban kell valami frisset, eddig nem látott-hallottat nyújtania. Ez a csodaszép kötet inkább a másodikban jeleskedik. Xavier Deutsch Kipling-nyomán írt szövege (fordította: Tótfalusi Ágnes) engem nem fogott meg annyira, mint Quentin Gréban csodálatos rajzai. A könyvet az érzékeny, lélekkel, tiszta emberséggel teli, mágikus hatású rajzok szinte albummá emelik, amely a dohányzóasztalra kívánkozik, a család nappalijának szívébe. És mint ilyen, végül betölti funkcióját a kötet; újra a figyelem középpontjába helyez egy réges régi, gyönyörű mesét.”

2017 október

Emery Lord
Amikor összeütköztünk

kép

ajánló

Gyurkó Szilvia
gyermekjogi szakértő

„Nagyon ritkán lehet a gyermekkorban megjelenő mentális betegségekről olvasni. Az ilyen típusú történetek rengeteget segíthetnek abban, hogy a bipoláris zavar ne váljon stigmává a gyerekeken, és hogy a környezetük jobban megértse őket.”

„Nagyon ritkán lehet arról olvasni, hogy vannak mentális betegségek, amelyek gyermekkorban is megjelenhetnek. A könyv főhőse bipoláris zavarral küzd, de amúgy egy teljesen átlagos lány - teljesen átlagos vágyakkal, érzésekkel, kívánságokkal. A történet nem riasztó, inkább érdekes, és jól egyensúlyoz a "szokatlanság" és a "hétköznapiság" mezsgyéjén. Az ilyen típusú történetek rengeteget segíthetnek azon, hogy ne legyen stigma a bipolárlis zavar a gyerekeken, és hogy környezetük jobban értse őket.”

2017 szeptember

Rick Riordan
Percy Jackson és a görög istenek

kép

ajánló

Jónásné Bánfi Csilla
könyvtárpedagógia tanár

„A történetek könnyed nyelvezettel festik meg az antik görög mitológia világát, a könyv egyszerre szórakoztat, segíti a szövegértést, fejleszti az olvasástechnikát. Ha rám bíznák, iskolai segédkönyv lenne.”

„A könyv népszerűsége az 1983-as első kiadása óta töretlen. Az ajánlott korosztály 3 és fél éves kortól 5 évesig. Akinek nem került a kezébe az első kötet, azok is bátran kézbe vehetik. Az első hét fejezet az előző könyv matematikai anyagának az ismétlésére épül. Észrevétlenül tanít, nemcsak a matematikai gondolkodás,az alapfogalmak elsajátításában segít, a mesék szókincset, térbeli tájékozódást is fejlesztenek. A fejezetek úgy épülnek föl, hogy tipográfiailag elkülönül a mese, a szülőknek szóló rész és a gyerekeknek szánt kérdések. Esetleg más színű is lehetne.Ez a könyv arra készült, hogy együtt olvasson a szülő és a gyerek. Nekem az első kiadás borítója jobban tetszett. Érdekes lenne, úgy megjelentetni,hogy kis képen az eredeti is szerepel.”

2017

  • augusztus
  • szeptember
  • október
  • november
  • december
Paulon Viktória Kisrigók | A hónap könyve
Három gyerek hazatalál
Rick Riordan Tűztrónus - Kane krónikák 2.
Gáll Viktória Emese Ringató-mesék - Borsi a kertben
Farkasházi Réka és a Tintanyúl Igazi karácsony - Boldizsár Ildikó meséjével
Polgár Judit Sakklépések - 5 éves kortól
Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról | A hónap könyve
Hogyan születnek a csillagok?
Rudyard Kipling, Quentin Gréban A dzsungel könyve
Anne Rooney Matek 30 másodpercben
Harriet Ziefert Olyan nincs, hogy a füleddel
kóstolod meg az uborkát!
Will Bishop-Stephens Készíts animációs filmet 10 lépésben!
Dawn Huebner Mit csináljak, ha túl sok a para? -Útmutató gyerekeknek a szorongás leküzdéséhez
Timo Parvela, Virpi Talvitie Miú, Vau és a cikázó cickány
Boldizsár Ildikó Mesék a felnőtté válásról
Emery Lord Amikor összeütköztünk | A hónap könyve
Tony Wolf Mesél az erdő - Az állatokról
Rick Riordan Percy Jackson görög hősei
Rick Riordan Percy Jackson és a görög istenek | A hónap könyve
G.V. Szapgir, L.A. Levinova Pipacska és Kockapaci újabb kalandjai - Vidám matematika 2.
On Sai Esővágy
G.V. Szapgir, L.A. Levinova Pipacska és Kockapaci kalandjai | A hónap könyve
Vidám matematika I.
Kolozsi László Apufa
Ruth Symes Bella Donna - Vajákos út
Hunyadi Csaba Zsolt Mesék Mátyás királyról
Annette Kast-Zahn, Dr. Hartmuth Morgenroth Szép álmokat gyerekek! - Mit tegyünk az alvászavar ellen?