Jill Mansell: Te és én mindörökre

Jill Mansell napjaink egyik legsikeresebb brit írónője, fordulatokban, és nem utolsó sorban poénokban gazdag történeteit eddig több mint tízmillió példányban adták el világszerte. Tizenegyedik magyarul olvasható regénye, a Te és én mindörökre egy különös családi titok közepébe dobja le az olvasót.


[product 22:292342]

A könyvről

Lily Harper élete örökre megváltozik 25. születésnapján, amikor felbontja régen elhunyt édesanyja egyik levelét. A borítékban egy titokzatos karkötőt talál, amit az anya még első nagy szerelmétől kapott. Vajon ki volt az a férfi? És miért fontos, hogy Lily megörökölje ezt a látszólag egyszerű ékszert? Mielőtt azonban még Lily választ kaphatna a kérdéseire, egy véletlen folytán megismerkedik Eddie Tesslerrel, az elképesztően sármos és híres színésszel - és elindul a bonyodalom.



Jill Mansell: Te és én mindörökre

- Gyerekkori vágyad volt, hogy író legyél? Ha nem, mi motivált arra, hogy elkezdd az írást?
- Gyerekként sokat írtam, hosszú és vidám történeteket körmöltem magamról meg a testvéremről, de sosem gondoltam arra, hogy rendes könyvek rendes írója lehetnék. Véletlenül pont megtaláltam az egyik ilyen történetet, amit 11 évesen írtam arról, hogy az akkori házunk padlóján egy repedésbe beleejtettem némi pénzt. Leírtam, hogyan térdeltem a padlón, és hogyan piszkáltam ki az aprót késsel-villával.

Mennyi ideje írsz?
– Félretéve a gyerekkori firkákat, a komoly írással…hoppá, már 27 éve foglalkozom. Olvastam egy cikket egy vasárnapi mellékletben arról, hogy a nők hogyan keresnek sok pénzt romantikus regényekkel. Ez motivált arra, hogy a környéken jelentkezzek egy esti kreatív írás tanfolyamra. Sok csoporttárssal még mindig jó barátok vagyunk, és rendszeresen találkozunk. Igazából most, ahogy ezt írom, felötlött bennem egy könyv terve – egy ilyen tanfolyam szó szerint megváltoztathatja az ember életét.

Mit szeretsz legjobban az írásban?
– Imádom, amikor jól megy, és utálom, ha nem. Amikor elkezdek egy új regényt, az mindig izgalmas – olyan, mintha bemennénk egy partira ahol csupa idegen ember van, sosem tudni, mi történik később. Azt gondolná az ember, hogy uralni tudja az egészet, nem? Az a nehéz egy könyv megtervezésével, hogy egyszer csak azt látod, hogy az egyik karaktered olyan váratlan dolgot csinál, ami az egész történetet megváltoztatja. Sosem hittem az olyan íróknak, akik ilyeneket mondtak – sőt, csöpögős klisének tartottam – de most, hogy én is írok, attól tartok, igaz. Talán azért van, mert ahogy írok, támad egy jobb ötletem, és ezt kihasználom. Mintha elindulnék venni egy visszafogott szürke pulcsit, aztán a végén vennék egy vadító flitteres estélyit.

Mi a menetrended, amikor leülsz írni?
– Imádok, imádok, imádok arról hallani, hogy mások hogyan írnak! (Van egy e-barátom, aki történelmi regényeket ír, miközben hangosan üvölteti a rockzenét.) A könyveimet kézzel írom, egy mesés Harley Davidson tollal, Pukka Pad jegyzetfüzetekbe. A nappaliban szoktam ülni, a kanapén, és közben folyamatosan megy a tévé (ugyanakkor sosem tudtam zenét vagy rádiót hallgatni, az már túl zavaró lenne). Nézem a This Morningot Fernnel és Phillel, és a műsorból gyűjtöm az ötleteket a könyvhöz. Ezalatt tekintélyes mennyiségű chipszet, gyümölcsös rágót és kávét fogyasztok. Akkor dolgozom, amikor a gyerekek iskolában vannak, és az elkészült részleteket odaadom a gépelőmnek, aki kibogarássza a kézírásomat. Régebben megboldogult anyám gépelte a szövegeimet, így nem lehetett benne nyílt szex. Most a lányom barátnői mind elolvassák a könyveimet, így még mindig nincs bennük nyílt szex. És nem, a lányom egyszerűen nem olvassa el a könyveimet, mert cikinek tartja. Akárhányszor megkérem, hogy olvasson el egy oldalt, mindig észrevesz egy-egy karaktert, aki az én, vagy – ami rosszabb! – az ő szófordulatait használja. Tulajdonképpen lehet, hogy jobb is, hogy nem olvassa el a könyveimet – még az hiányzik, hogy bepereljen!

Melyik írók hatottak rád a munkád során, és miért?
– Ez csakis Jilly Cooper lehet, akinek a munkásságát annyira imádtam gyerekkoromban. (A szüleim nem járatták a Sunday Times-t, de Edwin bácsikám kivágta és megőrizte nekem a cikkeit.) A Lovasok és a Riválisok volt a két könyv, ami arra inspirált, hogy megírjam a saját könyvemet, mert ahogy elolvastam ezeket, rájöttem, viccelődni ér. Olyan sokszor olvastam ezt a két könyvet, hogy már darabokra estek!

Mennyiben befolyásolják a valós életed élményei az írásaidat?
– Szükségem van a valós tapasztalatokra, miközben írok, de ez nem tudatos – tisztában lenni azzal, hogy valami milyen érzés, és hogy milyen érzés lehet… mind egy helyről jön. Ezt kimondva természetesen pofátlan módon feldolgozom a saját élményeimet a felnövésről, a katasztrofális randikról, a férfiak utáni hajtásról, a hajtás sikertelenségéről, a bepasizásról, a szakításról, a házasságról, a válásról, arról, hogy milyen szerelemgyereket szülni George Clooney-nak… hopp, bocsi, az még nem történt meg…érted, mire gondolok amikor azt mondom, hogy a valóság és a képzelet közötti határ elhalványodik? Nos, körülbelül erre.

Mielőtt elkezded írni, már tudod, hogy fog végződni a könyved?
– Nem igazán, bár az a jó a romantikus vígjátékokban, hogy mindannyian tudjuk, hogy happyend lesz a vége. Csak azt nem tudom, hogy jutnak el addig a szereplőim (régen megpróbáltam megölni főszereplőket, hogy sírós-drámázós vége legyen a könyvnek, de a szerkesztőm átíratta velem, és újraélesztette őket. Persze igaza volt. Mindig igaza van. Helló, Marion!).

Az eredeti interjú a www.jillmansell.co.uk internetes oldalon jelent meg.
Fordította: Magyar Rita


Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára

További információk

Árinfó

Akciós ár: a vásárláskor fizetendő akciós ár

Online ár: az internetes rendelésekre érvényes nem akciós ár

Eredeti ár: kedvezmény nélküli könyvesbolti ár

Bevezető ár: az első megjelenéshez kapcsolódó kedvezményes ár

Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb akciós ára