Szempontrendszer

A Szívünk rajta szakmai csapata havonta kiértékeli a frissen megjelent könyvújdonságokat. Az értékelés során minden könyvet legalább egy felnőtt és egy gyerekcsapat véleményez. A Szívünk rajta négy kategóriájába került könyvek listája pedig az értékelések összesítése alapján derül ki.

Minden könyvnél vizsgáljuk:

  • a szöveget:

Olyan könyveket keresünk, amik képesek inspirálni a gyerekeket, amiknek nyelvezete, stílusa egyedi. Nem didaktikus, vagy unalmas, hanem többszöri és hangos olvasás után is érdekes és szórakoztató marad nemcsak a gyereknek, de a szülőnek is. Odafigyelünk arra, hogy a szöveg érthető legyen, illetve párbeszédre inspirálja a szülőt és gyerekét. Fontos, hogy képes legyen érzelmileg is bevonni kicsiket és kamaszokat egyaránt, véleményformálásra, kritikus gondolkodásra késztesse őket.

  • a képi világot:

Olyan könyveket keresünk, amik megragadják a képzeletet, amiknek egyedi, felismerhető stílusa vagy technikája van, és a gyerekeket önálló alkotásra sarkallhatják. Fontosnak tartjuk, hogy az illusztráció és a szöveg egyensúlyban legyen, egymást kiegészítsék, és hogy a könyv képi világa akár önálló alkotásként is megállja a helyét.

  • amitől több:

Olyan könyveket keresünk, amik a gyerekeknek maradandó élményt nyújtanak, és amik képesek arra, hogy valódi segítséget adjanak, fejlesszenek, továbbá magyarázatokat adjanak a nevelés során felmerülő kérdésekre.

Kategóriánként külön szempontok alapján is értékeljük a könyveket.

A mesél kategóriába sorolt könyvek értékelésénél figyelembe vesszük, hogy a célzott korcsoport szükségleteinek, kognitív képességeinek megfelel-e a könyv szövege, megfogalmazása és képi világa.

A segít kategóriába sorolt könyvek értékelési szempontjai között kiemelten fontos a témaválasztás, a segítségre szoruló terület egyértelmű, jól artikulált megjelenítése. A kategória könyvei között megtaláljuk az egyedi témákról szóló könyveket, a problémák, traumák feldolgozását, a gyerek és szülő közötti kommunikációt segítő írásokat.
A kategória könyveinél fontos, hogy a téma feldolgozása gyakorlatias legyen, alkalmas arra, hogy minden, a könyvek iránt érdeklődő ember könnyedén megértse. A könyvekben alkalmazott megközelítéseknek segíteniük kell a szülőket gyerekeik szükségleteinek felismerésében és megértésében, majd a felmerülő nevelési problémák megoldásában.

A fejleszt kategóriánál a témaválasztás egyértelmű megjelenítése kiemelten fontos. Az egyedi vagy hátrányos helyzetű gyerekeknek szóló könyvek éppúgy szerepelnek az ajánlott kiadványok között, mint azok az írások, amik segítik a gyerekeket készségeik fejlesztésében, hozzásegítik őket érzelmeik könnyebb kifejezéséhez.

A rád talál kategóriánál kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a könyv képes legyen érzelmileg bevonni, véleményformálásra késztetni a kamaszt, motiválni, inspirálni őt. A könyvek kiválasztásánál a tizenéves célcsoport igényeit, szükségleteit, fejlettségét, érdeklődését tartjuk szem előtt, így olyan írásokat választunk, melyek reagálnak a való élet folyamataira, kihívásaira, azok értelmezésében, feldolgozásában segítik a tinédzsereket. Pozitívumként könyveljük el, ha kortárs részvétel is fellelhető a könyvek vizuális megjelenítésében.