Könyves Magazin
Exkluzív interjúk és aktuális trendek A Könyves színes és sokféle,
amilyenek mi, olvasók is vagyunk.

A plüssangyal mindent lát

Megjelent a Könyves Magazin téli száma, benne öt rendhagyó karácsonyi novellával. Boldizsár Ildikó, Király Kinga Júlia, Potozky László, Szerényi Szabolcs és Szív Ernő egy 2017-re nagyon jellemző témát öltöztetett ünnepi díszbe.

Megveszem Lapozz bele
Így szeretettPolcz Alaine
és Mészöly Miklós

A Könyves Magazin legfrissebb számában Polcz Alaine és Mészöly Miklós átlevelezték kapcsolatukat, hol hosszabb írásokban, hol kis cetliken, mindenről, a párkapcsolati vagy személyes kérdésektől és problémáktól a kertészeti ügyekig. Címlapanyagunkban a levelezés alapján rekonstruáljuk kettőjük kapcsolatát, amit ráadásul Nádas Péter is jelentősen árnyal. Interjúztunk Boldizsár Ildikóval a mese terápiás erejéről, Gerlóczy Mártonnal saját családtörténetéről, Dorthe Norsszal a dán meghittségről, Kim Stanley Robinsonnal a jövőről és a scifiről.

Megveszem Lapozz bele
Balaton

Megjelent a Könyves Magazin nyári száma, benne kedvenc helyünk, a Balaton, amiről mindenkinek van története, ezért megkértük Cserna-Szabó Andrást, Moskát Anitát, Szabó T. Annát, Térey Jánost és Varga Bálintot, hogy mondják el a sajátjukat. Kiszárad a tó, kiderül a Kádár-villa titka, és a víz áldozatot követel. A borítón látható grafikát Weiler Péter készítette. A rendhagyó hátsó, fordított címlapon a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj nyertesei, Jászberényi Sándor és Kepes András szerepelnek.

Megveszem Lapozz bele
Nádas Péter

Az idén 75 éves Nádas Péter megtagadta a fantáziálást, hogy megírja kétkötetes emlékírását, amely regényszerűen dolgozza fel az elbeszélő és az őt hagymahéjként körülölelő család, belváros, Magyarország és az európai kultúra traumákkal teli történetét. Minden túlzás nélkül: született egy könyv, ami a világháborút, a holokausztot, a kommunista hatalmat és 1956-ot is személyes nézőpontból, a családtagokon és ismerősökön keresztül ábrázolja, így válik a memoár az egyén és a történelem párbeszédévé is, és így mutatja meg, hogy semmitől sem függetleníthetjük életünket. Nádas Péterrel a Világló részletek című memoárjáról beszélgettünk, Csordás Gábor pedig a kötet szerkesztéséről árult el részleteket.

Megveszem Lapozz bele
TrainspottingHagyd a k&#$% nyavalygást!

A Könyves Magazin legfrissebb száma a húsz év után a mozikban folytatódó Trainspottinggal foglalkozik kiemelten. Totth Benedek, a Margó-díjas Holtverseny szerzője emailben kérdezte Irvine Welsh-t a könyv és a film folyamatos egymásra hatásáról. Portrécikkünkben a 125 éve született legnagyobb hobbit, J. R. R. Tolkien élet- és karrierútját meséljük el, megmutatjuk, hogyan törték át a fantasy műfajának női szerzői az üvegplafont, valamint interjút készítettünk Szabó T. Annával, Linn Ulmannnal és Joyce Maynarddal.

Megveszem Lapozz bele
Megérdemli
Bob Dylan a
Nobel-díjat?

A friss irodalmi Nobel-díjas Bob Dylannel a címlapon megjelent a Könyves magazin téli száma, benne őrületes novellamelléklettel. Bemutatjuk a visszatérő Twin Peakset és az öregedő Harry Pottert, interjúztunk Ljudmila Ulickajával, Sofi Oksanennel és Richard Flanagannel. A 48 oldalas ajándék 1956-os novellamellékletben tíz író, köztük Baráth Katalin, Kemény Zsófi, Nagy Gabriella, Tóth Krisztina, Ugron Zsolna dolgozta fel egy-egy valós vagy fiktív személy napját a forradalomban.

Megveszem Lapozz bele