Könyves Magazin
Exkluzív interjúk és aktuális trendek A Könyves színes és sokféle,
amilyenek mi, olvasók is vagyunk.

Nádas Péter

Az idén 75 éves Nádas Péter megtagadta a fantáziálást, hogy megírja kétkötetes emlékírását, amely regényszerűen dolgozza fel az elbeszélő és az őt hagymahéjként körülölelő család, belváros, Magyarország és az európai kultúra traumákkal teli történetét. Minden túlzás nélkül: született egy könyv, ami a világháborút, a holokausztot, a kommunista hatalmat és 1956-ot is személyes nézőpontból, a családtagokon és ismerősökön keresztül ábrázolja, így válik a memoár az egyén és a történelem párbeszédévé is, és így mutatja meg, hogy semmitől sem függetleníthetjük életünket. Nádas Péterrel a Világló részletek című memoárjáról beszélgettünk, Csordás Gábor pedig a kötet szerkesztéséről árult el részleteket.

Megveszem Lapozz bele
TrainspottingHagyd a k&#$% nyavalygást!

A Könyves Magazin legfrissebb száma a húsz év után a mozikban folytatódó Trainspottinggal foglalkozik kiemelten. Totth Benedek, a Margó-díjas Holtverseny szerzője emailben kérdezte Irvine Welsh-t a könyv és a film folyamatos egymásra hatásáról. Portrécikkünkben a 125 éve született legnagyobb hobbit, J. R. R. Tolkien élet- és karrierútját meséljük el, megmutatjuk, hogyan törték át a fantasy műfajának női szerzői az üvegplafont, valamint interjút készítettünk Szabó T. Annával, Linn Ulmannnal és Joyce Maynarddal.

Megveszem Lapozz bele
Megérdemli
Bob Dylan a
Nobel-díjat?

A friss irodalmi Nobel-díjas Bob Dylannel a címlapon megjelent a Könyves magazin téli száma, benne őrületes novellamelléklettel. Bemutatjuk a visszatérő Twin Peakset és az öregedő Harry Pottert, interjúztunk Ljudmila Ulickajával, Sofi Oksanennel és Richard Flanagannel. A 48 oldalas ajándék 1956-os novellamellékletben tíz író, köztük Baráth Katalin, Kemény Zsófi, Nagy Gabriella, Tóth Krisztina, Ugron Zsolna dolgozta fel egy-egy valós vagy fiktív személy napját a forradalomban.

Megveszem Lapozz bele
20 éves
a Trónok harca

20 éve nem tudjuk, hogy kié lesz a Vastrón A tűz és jég dala fantasy-ciklust hasonló szent őrület övezi, mint a Harry Potter-köteteket, világszerte rajongók milliói várják a már soha el nem készülőnek tűnő hatodik kötetet, a Winds of Wintert, valamint a HBO sorozatának következő évadát, ami már 2016 tavaszán lehagyta a regényciklust, és tévétörténelmet írt a maga 38 Emmy-díjával. Állandó rovatainkban: Így készült: Beregi Tamás és a Noctambulo; Egy kiállítás képe: Kemény István; A Sorvezetőben Forgách András, Kun Árpád, Szabó T. Anna az életrajziságról; Tárgyalás: Lator László dolgozószobája.

Megveszem Lapozz bele
Libri iroldami
díjak 2016 Rakovszky Zsuzsa
Bartis Attila

Első alkalommal adták át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat, előbbit Rakovszky Zsuzsa Fortepan című verseskötete kapta, utóbbit Bartis Attila A vége című regénye. A két nyertessel a képekről és a személyességről beszélgettünk. Interjút készítettünk Orhan Pamukkal, Tóth Krisztinával és Darvasi Lászlóval, Závada Pál és Zoltán Gábor pedig új regényeik keletkezéséről mesélt. Magyarország 44 év után újra kijutott a foci EB-re, ennek örömére felkértünk 5 írót, hogy írjanak novellát a magyar válogatott kultikus, lecserélhetetlen vagy épp népmesébe illő játékosairól. A Sorvezetőben Sepsi László, Fekete I. Alfonz és Erdős Virág az irodalmi díjakról beszél.

Lapozz bele
A nőket nem hallani

A nőket nem hallani, ezért nem is díjazzák őket. De miért? A Könyves Magazin új számában megvizsgálta a legfontosabb külföldi és magyar irodalmi díjakat, és kiderült, ritkán ismerik el a nőket az irodalomban. A magazin negyvenöt könyvet ajánl nőktől, amiket érdemes elolvasni.

Interjú készült Lauren Childdal, Fernanda Torres-szel és Németh Gáborral. Kiss Noémi a Ludwig Múzeumban járt, Juhász Ferenc íróasztalát is megnézhetjük, illetve Umberto Ecótól és Kertész Imrétől búcsúzunk. Az írók megfejtik, miért nehéz a szexről írni. A címlapot Hitka Viktória tervezte.

Lapozz bele
Teljes lista
 • A Könyves Magazin legújabb számában 20 éve nem tudjuk, hogy kié lesz a Vastrón A tűz és jég dala fantasy-ciklust hasonló szent őrület övezi, mint a Harry Potter-köt...

  Raktáron
  2 munkanap vagy Bookline Express
  könyv
  Könyves magazin 2016/4.
  Raktáron

  Könyves magazin 2016/4.

  LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2016 199 Ft + 5 pont
 • Megérdemli Bob Dylan a Nobel-díjat? Itt a Könyves magazin téli száma! A friss irodalmi Nobel-díjas Bob Dylannel a címlapon megjelent a Könyves magazin téli száma, b...

  Raktáron
  2 munkanap vagy Bookline Express
  könyv
  Könyves magazin 2016/5.
  Raktáron

  Könyves magazin 2016/5.

  LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2016 199 Ft + 5 pont